Consumir més d’una ració de carn vermella a la setmana augmenta el risc de diabetis

Els investigadors adverteixen que les taxes del tipus 2 d’aquesta malaltia estan experimentant un ràpid augment a tot el món

Carn vermella en una fotografia d’arxiu. | DIARI DE GIRONA

Carn vermella en una fotografia d’arxiu. | DIARI DE GIRONA / Ddg. Barcelona

Ddg. Barcelona

Les persones que mengen dues porcions de carn vermella a la setmana poden tenir un risc més gran de desenvolupar diabetis tipus 2 en comparació amb aquelles que en consumeixen menys, i el risc augmenta amb més consum, segons adverteix un nou estudi dirigit per investigadors de l’Escola de Salut Pública T.H. Chan de la Universitat de Harvard publicat a The American Journal of Clinical Nutrition.

També han descobert que la substitució de la carn vermella per fonts saludables de proteïnes vegetals, com la fruita seca i els llegums, o per quantitats moderades de productes lactis, s’associa a un menor risc de diabetis de tipus 2.

«Els nostres resultats donen suport fermament a les directrius dietètiques que recomanen limitar el consum de carn vermella, tant processada com no processada», afirma Xiao Gu, primera autora de l’estudi i investigadora postdoctoral del Departament de Nutrició.

Tot i que estudis anteriors havien trobat una relació entre el consum de carn vermella i el risc de diabetis de tipus 2, aquest estudi, que va analitzar un gran nombre de casos de diabetis de tipus 2 entre participants als quals es va fer un seguiment durant un període prolongat d’anys, afegeix un nivell més alt de certesa sobre l’associació.

Més de 200.000 participants

Les taxes de diabetis de tipus 2 estan augmentant ràpidament a tot el món. Això és preocupant no només perquè la malaltia suposa una càrrega greu, sinó perquè també és un important factor de risc de malalties cardiovasculars i renals, càncer i demència.

Per a aquest estudi, els investigadors van analitzar les dades sanitàries de 216.695 participants dels estudis Nurses’ Health Study (NHS), NHS II i Health Professionals Follow-up Study (HPFS). La dieta es va avaluar mitjançant qüestionaris de freqüència d’aliments cada dos o quatre anys, durant un màxim de 36 anys. Durant aquest temps, més de 22.000 participants van desenvolupar diabetis de tipus 2.

Els investigadors van descobrir que el consum de carn vermella, tant processada com no processada, estava estretament relacionat amb un risc més gran de diabetis de tipus 2. Els participants que menjaven més carn vermella tenien un risc més gran de patir diabetis de tipus 2. Els participants que menjaven més carn vermella tenien un risc un 62% més gran de desenvolupar diabetis de tipus 2 en comparació amb els que en menjaven menys. Cada ració diària addicional de carn vermella processada s’associava a un risc un 46% més gran de desenvolupar diabetis de tipus 2 i cada ració diària addicional de carn vermella no processada s’associava a un risc un 24% més gran.

Els investigadors també van calcular els possibles efectes que pot tenir substituir una ració diària de carn vermella per una altra font de proteïnes. Van descobrir que substituir una ració de fruita seca i llegums s’associava a un risc un 30% menor de patir diabetis de tipus 2, i, per altra banda, substituir una ració de productes lactis s’associava a un risc un 22% menor.