Menjar plàtan pot ser perjudicial si no saps en quin moment fer-ho!

Descobreix les propietats que té, segons el moment en el qual es trobi: el color és la clau

Compte amb els plàtans

Compte amb els plàtans / Pixabay

Pedro Francés

Una dieta saludable es compon de fruita i verdura, entre altres. Portar una alimentació variada farà que puguis gaudir d'una salut impressionant. Per tal d'introduir la fruita a la teva dieta és tan senzill com prendre-la després dels àpats principals o prendre-la com a piscolabis. El plàtan, per exemple, és una fruita molt consumida a Espanya perquè té una gran quantitat de beneficis i és molt fàcil introduir en la dieta dels més petits, adults o esportistes. Avui t'ensenyarem alguna de les seves propietats i inconvenients.

El consum de plàtan en esportistes

El plàtan és la fruita preferida de molts esportistes, pel seu alt contingut en potassi, magnesi i fòsfor. Aquestes propietats ens faciliten la recuperació muscular i els impulsos nerviosos. Qui no recorda una de les imatges més recurrents en els partits de tenis de Rafa Nadal quan està en el descans, assegut a la seva cadira, obre un plàtan i li fa una mossegada. Un gest que ha ajudat a popularitzar encara més aquesta fruita, especialment entre els qui fan exercici o practiquen algun esport a un nivell ja més professional. De fet, cada vegada és més comú veure tenistes que durant els descansos recorren al plàtan com feia Rafa Nadal.

Menjar plàtans com a font de potassi

Menjar plàtans com a font de potassi / @ azerbaijan_stockers

El plàtan

Tot i això, com amb tot aliment, amb el plàtan cal tenir certes precaucions. No s'ha d'abusar mai en excés d'un mateix aliment, encara que sí que hi ha aliments que permeten ser ingerits amb més freqüència que altres. Per això és important saber el valor nutricional i els beneficis de qualsevol fruita en concret.

I el plàtan és, sens dubte, un món en ell mateix. En primer lloc, perquè té moltes propietats. I, en segon lloc, perquè hi ha hagut diverses fal·làcies sobre aquesta fruita. De fet, fins i tot hi ha un debat obert al voltant del plàtan, sobretot en termes de si engreixa o no i de si és adequat o no en una dieta per aprimar-se.

Sigui com sigui, el que sí que és cert és que un plàtan canvia molt de quant està verd a quan es posa molt madur. El primer, en aspecte. No cal ni tocar-lo, ja que es veu a simple vista a la pela. En segon lloc, al sabor: no té res a veure la pastositat d'un plàtan verd amb l'extrema dolçor d'un plàtan que ja ha passat més enllà de madur.

El secret del plàtan

Les propietats del plàtan també varien i, per això, és important conèixer el secret d'aquesta fruita per saber quin és millor moment en el qual ens l'hem de menjar. Resumidament, el que passa és el següent:

  • Si el plàtan està massa verd –és quan difícilment és comestible per la seva textura i sensació que causa a la boca– té una gran font de prebiòtics, òptims per a la salut intestinal. 
  • Si el plàtan comença a groguejar, però encara està poc madur, és una font elevada de fibra, baixa en sucres.
  • Quan està madur, al punt òptim per a molta gent, té un alt contingut en fibra i antioxidants.
  • En el moment en que ja comença a passar-se de madur, amb taques marrons, el plàtan perd fibra i guanya en sucres, sent igualment una menor font de vitamines i minerals.
  • I si el plàtan ja és massa madur, més marró que groc, presentarà un alt contingut en sucres i baix en fibra, vitamines i minerals.

Així doncs, aquesta informació sobre el plàtan és important per saber quin valor nutricional té aquesta fruita quan la consumim. Igualment, ens permet conèixer quin moment és millor per menjar-lo en funció de si busquem més o menys fibra i, més o menys sucres, entre altres coses.

En definitiva, el saber és poder, i així podrem gaudir de forma més saludable d'una de les fruites imprescindibles a gairebé totes les llars del món.