Una associació demanda el Ministeri de Sanitat pels casos de danys causats per Nolotil

L'Associació d'Afectats per Fàrmacs (ADAF) ha engegat accions legals contra el Govern espanyol per "protegir la població dels riscos d'aquest medicament"

Diversos envasos de Nolotil

Diversos envasos de Nolotil / Europa Press

Javier Pena Giner

L'Associació d'Afectats per Fàrmacs (ADAF) ha engegat accions legals contra el Govern espanyol arran de la negativa del Ministeri de Sanitat i de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) a investigar adequadament els abundants casos notificats de danys per Nolotil (metamizol) i prendre mesures per "protegir la població dels riscos d'aquest medicament".

Segons aquesta entitat, el fàrmac pot causar una malaltia coneguda com a agranulocitosi, que redueix els glòbuls blancs i augmenta el risc d'infeccions que poden ser mortals. Per tot això, Adaf ha presentat una demanda de protecció de drets fonamentals davant del que consideren inacció de Sanitat.

El fàrmac pot causar agranulocitosi, una malaltia que redueix els glòbuls blancs i augmenta el risc d'infeccions mortals

Aquesta agrupació ha identificat uns 350 casos sospitosos d'agranulocitosi entre el 1996 i el 2023. Francisco Almodóvar, advocat del Bufete Almodóvar & Jara, que porta el cas, afirma que "les reaccions adverses a aquest tractament han provocat sepsis, fallada multiorgànica i amputacions". "L'associació està examinant més de 40 casos mortals en què considera que el medicament pot haver provocat o contribuït a la mort", conclou Almodóvar.

Dels 350 casos sospitosos de danys, 170 són de britànics que viuen o han estat de vacances a Espanya.

Els estudis mostren una variació dràstica en la incidència d'agranulocitosi com a efecte advers del fàrmac: des d'un aproximadament cas de cada 2.000 usuaris fins a menys d'1,1 casos cada milió d'usuaris.

Prohibit a 40 països

Tot i que Nolotil és el fàrmac més consumit a Espanya i es troba àmpliament disponible a la Unió Europea, actualment està prohibit a prop de 40 països. La demanda d'ADAF tracta de defensar els drets de nombroses persones que visiten Espanya o viuen al nostre país i que són naturals de països com el Regne Unit, Irlanda o els Estats Units, països on el metamizol no es ven pel risc per a la salut.

Segons Cristina García del Campo, presidenta d'ADAF, "el medicament s'ofereix als pacients sense els controls adequats. Demanem que es prohibeixi l'administració del fàrmac a ciutadans de països on s'ha retirat el metamizol i que s'analitzin de nou els factors de risc relacionats amb l'agranulocitosi", assegura.

Tot i les veus que asseguren que l'agranulocitosi és un efecte secundari molt atípic del metamizol, García del Campo ha aconseguit reunir una gran quantitat de casos en què la persona ha mort o ha estat molt a prop de fer-ho, arribant a la conclusió que la comunitat irlandesa i britànica són les més susceptibles.

Major afecció en britànics

Per causes que encara es desconeixen, els danys del fàrmac són molt més grans entre la població britànica que resideix a Espanya. Dels 350 casos esmentats anteriorment, 170 són de britànics que estaven de vacances o vivint a Espanya.

L'ADAF, que representa víctimes britàniques, té proves del coordinador del Centre Autonòmic de Farmacovigilància de la Comunitat Valenciana, que afirma que un estudi local en cinc àrees de salut a Espanya havia trobat «sorprenentment» que la població britànica tenia una susceptibilitat al metamizol de l'ordre de 80 a 120 vegades més gran que l'espanyola. Aquest informe es va lliurar a l'Agència Espanyola de Medicaments, però no s'ha publicat.

En aquest sentit, un estudi publicat el 2018 per l'Agència Europea de Medicaments va afirmar que el "potencial per induir agranulocitosi pot estar associat amb les característiques genètiques de certes poblacions".