És bo menjar dàtils cada dia?

Descobreix els seus beneficis i inconvenients per la salut

Dàtils

Dàtils / @ azerbaijan_stockers

Azucena Mendieta Delgado

Els dàtils són uns fruits que provenen de la palmera Phoenix dactylifera i es recol·lecten entre l'octubre i el gener. Es cultiven a zones seques i càlides com l'Àfrica del nord, el sud de Califòrnia, o Aràbia. Aquest fruit té un munt de beneficis pel nostre organisme, però i si el consumeixes diàriament? Coneix els efectes secundaris de menjar-ne molts.

Beneficis dels dàtils

  •  Font d'energia: Els dàtils són rics en sucres naturals com la glucosa, la fructosa i la sacarosa, per la qual cosa són una font d'energia ràpida.
  •  Rics en nutrients: Són una bona font de vitamines i minerals essencials, com vitamina B6, niacina, àcid fòlic, magnesi, coure, manganès i potassi.
  • Fibra dietètica: Ajuden a la digestió i poden prevenir el restrenyiment a causa del seu alt contingut de fibra.
  •  Antioxidants: Contenen compostos antioxidants que poden ajudar a protegir les cèl·lules del dany dels radicals lliures.
  •  Salut del cor: S'ha suggerit que els dàtils poden ajudar a reduir el colesterol LDL i mantenir una pressió arterial saludable a causa del seu contingut de potassi i antioxidants.

Possibles efectes secundaris de menjar molts dàtils

  •  Contingut calòric i sucre: Encara que els dàtils contenen sucres naturals, el consum excessiu podria contribuir a un augment calòric diari i a un augment de pes si no es combina amb l'activitat física. Les persones diabètiques també han de tenir en compte el contingut de sucre.
  •  Problemes digestius: Tot i els seus beneficis per a la digestió, el consum excessiu de dàtils podria causar problemes estomacals en algunes persones, com ara gasos o diarrea, especialment si no estan acostumades a una dieta alta en fibra.
  •  Càries dentals: A causa del seu contingut de sucre i de la seva textura enganxosa, els dàtils poden adherir-se a les dents, cosa que podria augmentar el risc de patir càries si no es manté una bona higiene bucal.
La salut bucal pot ser perjudicada pel consum de dàtils

La salut bucal pot ser perjudicada pel consum de dàtils / @ ArtPhoto_studio

Quants dàtils es poden menjar?

Els dàtils són una excel·lent addició a una dieta equilibrada i poden oferir diversos beneficis per a la salut. Tot i això, com amb qualsevol aliment, és important consumir-los amb moderació i ser conscient de les possibles consideracions o efectes secundaris.

Si decidiu consumir dàtils diàriament, feu-ho de manera moderada i en el context d'una dieta diversificada. Si tens preocupacions específiques sobre la teva salut o dieta, és recomanable consultar un professional de la salut o nutricionista.