Compte amb el consum de sal: la teva salut està en joc!

Els espanyols consumim molta més sal del que recomana l'OMS

Coneix la malaltia relacionada amb l'excés de sal

Et portem alternatives a la sal

El consum excessiu de sal perjudica joves i adults

El consum excessiu de sal perjudica joves i adults / @ 8photo

Rafa Sardiña

La hipertensió arterial és una malaltia molt comuna a Espanya i malauradament, el volum de persones afectades està pujant contínuament, a conseqüència d'una mala alimentació. El consum excessiu de sal està portant molts problemes de salut, tant a joves com a adults. AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) ens mostra les dades dels espanyols: consumim una mitjana de 9,8 grams de sal al dia. Aquesta xifra és alarmant, superant la quantitat recomanada pels especialistes.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que el consum de sal no excedeixi els 5 grams diaris. O cosa equivalent, una cullereta de postres. La Fundació del Cor especifica que només necessitem 1,25 grams de sal al dia.

El consum excessiu de sodi és el principal factor de risc per patir hipertensió arterial. Es tracta d'un mineral molt important per al funcionament correcte del nostre cos, que controla la pressió arterial, el volum sanguini i permet que els músculs i els nervis funcionin. Però sempre, en la mesura justa.

Els riscos del consum excessiu de sal

A Espanya, 11 milions de persones tenen hipertensió arterial. És una afecció en què la pressió que exerceix la sang contra les parets de les artèries és tan forta que pot causar cardiopaties, insuficiència cardíaca o accident cerebrovascular.

Però, quins són els nivells de pressió arterial normals?

  • Els nivells normals de pressió arterial sistòlica, és a dir, màxima, se situen entre 120-139 mmHg.
  • Els nivells de diastòlica (mínima) estan entre 80 i 89 mmHg.

El més preocupant de la hipertensió arterial és que és una malaltia silenciosa: no produeix símptomes i en la majoria dels casos passa inadvertida.

"Un terç d'hipertensos no saben que ho són i un altre terç, encara que estan tractats, estan mal controlats", explica el doctor Enrique Galve, president de la Secció de Risc Vascular i Rehabilitació Cardíaca de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC).

I és que, el 65% dels més grans de 60 anys ja pateix hipertensió

Dr. Galve

En cas de ser necessari prendre medicació per a la hipertensió, s'han de seguir rigorosament les pautes indicades pel metge de capçalera, i controlar el consum de sal.

Com controlar el consum de sal?

Els especialistes recalquen que “la manera més fàcil de reduir la sal a la dieta és no afegir-la als aliments. Els aliments frescos solen tenir una concentració de sal molt més baixa que els precuinats”.

Una de les primeres regles és no afegir sal als aliments. Tot i que és veritat que la sal aporta més sabor als plats, es pot substituir per espècies i herbes.

Els substituts de la sal

  • All i julivert, que es pot utilitzar tant en format fresc com molt, per condimentar carns, peix i marisc.
  • Pebre negre, tant per a verdures, llegums i cremes.
  • Orenga i farigola, que pot ser una bona alternativa a la sal per a les patates i les amanides.
  • Curri, que són diferents espècies deshidratades i que va molt bé amb els plats preparats amb arròs.
  • Pebre vermell de la Vera, un producte amb Denominació d'Origen que és el resultat de la molta de pebrots vermells. Es pot afegir a plats de peix per potenciar-ne el sabor.
  • Cúrcuma, una espècie ideal per amanir verdures, sopes, llegums i arrossos.

La FEC subratlla que els hipertensos han d'“escollir sempre aliments que continguin menys de 0,5 o 500 mg de sodi per 100 g de producte. Si volem calcular quanta sal té un producte, cal multiplicar la quantitat de sodi per 2,5, ja que un gram de sodi equival a 2,5 grams de sal”.

És per això que l'etiquetatge dels productes és fonamental. “Com més aviat aparegui la paraula sal a la llista d'ingredients, més proporció conté. Per això, és aconsellable escollir els productes on la sal estigui cap al final de la llista”.

Els aliments ultraprocessats amb més quantitat de sal són:

  • Brous i sopes
  • Bacallà
  • Cansalada de porc
  • Caviar
  • Pizzes
  • Aliments precuinats com les croquetes
  • Formatge blau
  • Quètxup
  • Pernil serrà
  • Olives
  • Embotits
  • Mantega
  • Maionesa
  • Sucs envasats

El tractament dietètic rau en una dieta variada i equilibrada: verdures, fruites, llegums, peix i aliments en general amb poc greix.