Coneix els falsos mites de l'alimentació saludable

El Ministeri de Sanitat t'explica els falsos mites saludables

L'ou, la fruita o l'aigua, poden engreixar o deixar de ser saludables per la salut, segons com els consumim?

Els falsos mites d'una alimentació saludable

Els falsos mites d'una alimentació saludable / freepik

Rebeca Gil

Ja estem a mitjans mes de gener i això implica una sèrie de responsabilitats: tornar a la rutina de la feina, escola, activitats esportives, etc. Però, què passa amb els propòsits que ens vam fer per l'any nou? Els estem complint? Fer dieta, esport i deixar de fumar solen ser els més freqüents, però, molt poca gent els acaba complint. T'expliquem com perdre pes, però sense fer cas al que has sentit fins ara; desmentim mites saludables.

Sobre menjar sa i aprimar-se, rebem tanta informació i recomanacions que podem caure en falsos mites i, perquè això no passi, des del Ministeri de Sanitat desmunten algunes falses creences que ens impedeixen aprendre i seguir uns hàbits alimentaris saludables.

La fruita: l'hem de prendre fora dels àpats?

Està molt estesa la creença que, prendre la fruita tot just després de menjar engreixa. Doncs bé, no hi ha res de cert en això. L'aportació calòrica i de vitamines de la fruita és sempre la mateixa. És igual que la mengis de postres o entre hores. Així que, com que no hi ha res millor en una dieta saludable que la fruita, només podem dir que l'hem de menjar sempre que vulguem. I com més, millor.

Si ho fem entre hores, evitem prendre un altre tipus d'aliment menys saludable i amb més calories, com ara unes galetes o qualsevol mena de snack. A més, emplenen, de manera que arribarem al següent àpat amb menys sensació de gana.

És millor beure aigua fora dels àpats?

Els experts en sanitat expliquen que el que és més aconsellable és beure entre 1,5 i 2 litres d'aigua diàriament. Però és igual quan la prenguis, amb els àpats o no.

Beure durant els àpats és necessari tant per hidratar-nos com per ajudar-nos a percebre els sabors del menjar i facilitar la deglució.

A més, cal no oblidar que l'aigua no conté cap caloria, és a dir, no engreixa. Però com passa amb la fruita, el que sí que fa és saciar-nos.

L'ou és dolent per al colesterol?

Durant molts anys l'ou ha estat injuriat per la seva 'presumpta' implicació en els alts nivells de colesterol.

Parlem d'un aliment molt complet i saludable, i encara que és cert que el rovell és ric en colesterol, no hem d'oblidar que conté altres elements essencials com ara vitamines i minerals. Per això, des del Ministeri de Sanitat assenyalen que el seu consum és adequat a totes les edats.

S'han de prendre suplements dietètics i vitamínics per millorar la salut?

La resposta és no. Tret de casos molt concrets, com pot ser durant l'embaràs, en determinades malalties, o perquè així ens ho hagi prescrit el metge. La raó és que aquest tipus de productes no poden competir amb una dieta sana, variada i equilibrada.

S'han de prendre suplements dietètics?

S'han de prendre suplements dietètics? / @wirestock

És habitual que la demanda d'aquests productes augmenti amb els canvis d'estacions, sobretot d'hivern a primavera, o de tardor a hivern, on podem sentir-nos amb menys energia. I també en èpoques en què els virus estan més actius. Doncs bé, tampoc en aquests moments no ens serveixen de res els complexos vitamínics.

De fet, des de Sanitat indiquen que “el consum de suplements mai no ha de substituir una dieta equilibrada i variada perquè una de les moltes conseqüències positives que aporta una dieta variada és que els diferents nutrients interaccionen entre si, produint uns beneficis quan es consumeixen junts que no es donen amb el consum dels suplements”.

Com que faig molt exercici, puc menjar i beure el que vulgui?

L'activitat física és bona per a tot. Tant el nostre cos com la nostra ment es veuran molt beneficiats si l'exercici físic es converteix en part de la nostra rutina.

Això sí, una mala alimentació basada en excessos o productes processats suposa un dany per a la nostra salut que qualsevol exercici físic no podrà compensar.

Els greixos vegetals són millors que els animals?

"De manera general podem dir que els greixos vegetals tenen més proporció d'àcids grassos insaturats, beneficiosos per a la nostra salut cardiovascular, mentre que els greixos animals tenen més proporció d'àcids grassos saturats, que cal consumir en menor proporció", expliquen des del Ministeri.

Però no tot és blanc o negre, així que cal saber que hi ha alguns greixos vegetals que no tenen res de saludables, com l'oli de coco, de palma i palmist.

A més, els greixos animals no són només això, greixos, sinó que també contenen vitamines liposolubles, importants per al correcte funcionament del nostre organisme.

I si ens fixem en les calories, no hi ha diferències entre tots dos tipus de greix: contenen les dues 9 kcal/g.

El pa és un aliment no saludable?

L'altre 'aneguet lleig' de l'alimentació és el pa, per la seva fama d'engreixar.

Doncs bé, els especialistes expliquen que “tots els aliments ens aporten més o menys energia en forma de calories. I el pa es troba entre els aliments amb un contingut calòric mitjà (261 kcal/100 g). Està format principalment per hidrats de carboni complexos i és pobre en greixos”.

És sa menjar pa?

És sa menjar pa? / @ garetsvisual

Aquest producte, a més, és una part essencial i tradicional de la dieta mediterrània. Així que, no cal eliminar-lo dels àpats, berenars, sopars o esmorzars. L'única cosa que recomanen els experts és vigilar la quantitat que mengem (1 ració = 2 llesques = 40 g = 104 kcal) i, sobretot, amb què l'acompanyem, perquè no és el mateix menjar-se una llesca de pa amb, per exemple, alvocat o oli d'oliva extra, que amb sobrassada.

Els aliments congelats perden part dels nutrients?

“El procés de congelació no altera les qualitats dels aliments, i per això un peix o una carn congelada tenen les mateixes propietats que si els mengem frescos”. Així de contundents són els especialistes en alimentació sobre això.

Així doncs, amb el ritme de vida que portem, comptar amb, per exemple, verdura congelada a casa, permetrà portar uns hàbits alimentaris saludables.