Lumbàlgies, contractures, torticoli: com evitar aquests dolors que augmenten amb el fred

En els mesos d'hivern, és habitual l'increment d'aquest tipus de dolors musculars

Els dolors musculars són patologies que s'incrementen amb l'edat.

Els dolors musculars són patologies que s'incrementen amb l'edat. / luis_molinero

Rebeca Gil

La baixada de temperatures provoca que els músculs es contreguin més del compte, i això ens torna més vulnerables a patir enrampades o espasmes que provoquen rigidesa en els músculs de l'esquena, donant lloc a dolors, molèsties i problemes de salut.

Una d'elles és la lumbàlgia, una patologia que és més freqüent a l'hivern, ja que les baixes temperatures poden portar a patir dolors musculars a causa de les contractures que es produeixen quan ens encongim pel fred. 

I és que com explica el doctor Juan Alonso, metge rehabilitador de l'Hospital Vithas Valencia 9 de Octubre:

  • “En canvis estacionals, sobretot el pas de la tardor a l'hivern, les patologies que són d'alguna manera més cròniques, tenen un increment de les molèsties i el dolor a causa d'una sobrecàrrega de la musculatura pel fred”.

Això és més habitual en “persones amb artrosis, artritis o fibromiàlgia, que poden experimentar empitjorament del dolor en èpoques en què les temperatures són més baixes”, afegeix l'especialista.

La causa d'aquestes contraccions musculars involuntàries està en:

  1. "La diferència de temperatura entre un lloc tancat i un altre obert, que provoca que ràpidament passem del fred a la calor i a l'inrevés -comenta el professional-, no donant-li temps al cos a adaptar-se als canvis de temperatura". 
  2. Però no tan sols els canvis de temperatura, també “els corrents d'aire freds o calents poden originar la possible aparició de contractures, especialment, en el coll i zones altes de l'esquena que són les zones més exposades”. 
  3. Els canvis posturals també ens afecten en aquestes dates. Perquè el fred provoca que inconscientment, per a mitigar els seus efectes, modifiquem la postura amb accions com elevar les espatlles, encorbar el cos o ajupir el cap. 
  4. “Cal no oblidar que les articulacions es tornen més rígides, augmentant la pressió i el dolor arribant fins i tot a perdre, en part, la mobilitat d'aquestes”, puntualitza el doctor Alonso.

A l'hivern augmenta el dolor lumbar

En els mesos d'hivern, és habitual l'increment de pacients a la consulta que pateixen “lumbàlgies, un dolor muscular localitzat en la part baixa de l'esquena que sol afectar el 70% de la població adulta en alguna etapa de la seva vida”. 

De fet, segons la Societat Espanyola de Medicina Física i Rehabilitació (SERMEF), la majoria de la població ha tingut o tindrà algun episodi de dolor lumbar agut que ha durat entre unes hores i diversos dies. El dolor lumbar crònic neix en la zona lumbar baixa i pot estar associat a dolor ciàtic o presentar-se de manera aïllada.

L'especialista posa l'accent en què:

“La lumbàlgia és una patologia que sol presentar-se a partir dels 40 anys degut principalment a la degeneració dels discos intervertebrals i les articulacions posteriors afectant el dolor a:

  • Zona lumbar baixa
  • Cara posterior del gluti
  • Cuixa
  • Zona inguinal
  • Cara lateral de la cama
  • Taló 

El metge rehabilitador assenyala, a més, que “existeixen altres causes d'aquest tipus de dolor, encara que no són tan habituals, com poden ser les fractures vertebrals per osteoporosis, determinats tumors o hèrnia discal”. 

A més, existeixen factors importants que propicien el dolor crònic és aquesta zona com són:

  • Romandre dempeus molt temps
  • Postures inapropiades
  • Sedentarisme
  • Sobrepès

“La raó és que en aquests casos la columna ha de treballar amb càrregues majors per a les quals no està dissenyada”, afirma el doctor Alonso.

Dolor articular

A més del dolor lumbar, el fred també pot augmentar el dolor articular. El que popularment diem “dolor d'ossos” causat pel fred no és una altra cosa que un problema en les articulacions. 

I com explica el doctor:

  • “El que passa realment és que, en sentir fred, el cos disminueix el subministrament sanguini, la qual cosa repercuteix en músculs, articulacions, lligaments i tendons. Això augmenta l'estrès articular i, amb ell, la sensació de dolor”.

A més, “el canvi de pressió atmosfèrica habitual a l'hivern provoca que el líquid sinovial, un lubrificant natural, s'expandeixi, la qual cosa també pot resultar en molèsties articulars”, afegeix l'expert.

Com evitar els dolors musculars provocats pel fred

Tenint en compte les explicacions del doctor Alonso, el millor per reduir els dolors causats pel fred és seguir unes senzilles recomanacions. 

La primera per al rehabilitador és “evitar corrents d'aire que provoquin canvis de temperatura bruscos i usar bufandes o mocadors que protegeixin el coll i la part alta de l'esquena”. 

A més, “és important mantenir una bona alimentació, a través de la qual tinguem assegurat una aportació de calories que ens permeti conservar, més fàcilment, una temperatura adequada per al nostre cos, així com enfortir les articulacions i músculs mitjançant l'exercici físic i estiraments”, conclou l'especialista.