Una vintena de persones, la majoria d'ells migrants, han ocupat una antiga botiga d'alta costura de Blanes per transformar-la en un alberg social i obrir-la als veïns i veïnes del barri com a «centre social». Segons han informat a través d'un comunicat els portaveus de l'acció, la Xarxa Solidària amb les Persones Migrants i Refugiades, aquesta ocupació s'ha fet «per contribuir a donar solució a la crisi humanitària que pateixen les persones migrades del nostre poble».

Ubicada al barri del Domus, aquesta botiga, que ocupa els baixos d'un edifici de diverses plantes, es trobava tancada i sense activitat. Actualment, és propietat d'una entitat bancària que l'hauria cedit a una immobiliària. L'ocupació es va produir diumenge al vespre i una de les primeres accions que s'hi van portar a terme va ser la instal·lació d'una gran pancarta que rebatejava l'antiga botiga com a «alberg social de Blanes». En aquest sentit, la Xarxa Solidària destaca que l'objectiu de l'acció és convertir el local en un centre social obert a tots els veïns del barri. «Demanem la comprensió, la participació i la solidaritat en aquest problema que ens afecta a totes i a tots», subratllen en el comunicat, en el qual asseguren que ho volen fer amb «tot el respecte, sense trencar l'harmonia i la convivència de la comunitat». A més, asseguren que el local serà gestionat per diverses entitats de Blanes.

Segons ha pogut saber Diari de Girona, nou de les persones que han ocupat l'antiga botiga de l'avinguda de l'Estació formaven part del grup de 15 migrants que van estar tancats durant vuit mesos a l'Esbarjo Parroquial. De fet, la Xarxa Solidària es va crear per atendre aquestes persones.

La tancada a l'Esbarjo es va fer el juny del 2018 per reivindicar la regularització dels migrants i havia de durar unes setmanes. Al mes de setembre, però, seguien tancats i l'acció no es va fer visible fins que ERC va donar a conèixer en un ple municipal que s'havien detectat dos casos de sarna, una malaltia contagiosa de la pell, en aquest espai. Des del consistori es van fer entrevistes personalitzades a cadascuna de les persones tancades al centre, i es va empadronar i donar la targeta sanitària a un mínim de 12 persones. Tot i això, l'Esbarjo va seguir ocupat fins aquest cap de setmana, quan es van traslladar al barri del Domus.

Oposició veïnal

L'ocupació de l'antiga botiga, que es troba en molt mal estat, ha topat des del primer moment, amb l'oposició dels veïns del barri, que temem que es puguin generar incidents, «frau elèctric» o «malalties contagioses». De fet, instants després de l'ocupació, alguns veïns es van concentrar davant el local i van alertar els Mossos d'Esquadra i la Policia Local. Allà, la comunitat veïnal va deixar clar que no permetrien que el local fos reconvertit en alberg social. A més, ahir al matí es van personar a l'ajuntament per parlar amb l'alcalde, Mario Ros.

Segons el consistori, està previst que l'alcalde es reuneixi avui amb totes les parts afectades. La pancarta «d'alberg social», però, ja ha estat retirada.