El Jutjat Penal 1 de Girona ha jutjat el sospitós del doble crim de Susqueda, Jordi Magentí, per traficar amb marihuana i tenir una plantació al pantà. Ell i el seu fill, també inclòs a la causa, s'enfronten a 3 anys de presó i a 60.000 euros de multa. La clau de volta del cas són unes converses que la policia va gravar el febrer del 2018 en el marc de la investigació pels assassinats. La fiscalia sosté que Magentí i el seu fill estaven conxorxats per tenir cura de la plantació i repartir-se els beneficis de la droga. La defensa, encapçalada per Benet Salellas, reclama l'absolució. Diu que no hi ha cap prova directa i critica que la imputació pel crim hagi convertit Magentí en el «sospitós perfecte» i donat «carta blanca» per incriminar-lo.

El cas que ha assegut Magentí i el seu fill a la banqueta del penal parteix de les escoltes que els Mossos d'Esquadra van fer al domicili del principal sospitós pel doble crim de Susqueda. A principis de febrer del 2018, la policia va sonoritzar la casa que Magentí tenia al carrer de la Font del Canyo d'Anglès (Selva).

Els micròfons es van posar en el marc de la investigació pels assassinats. Però durant aquestes gravacions, els Mossos van escoltar dues converses que els van portar a vincular Jordi Magentí i el seu fill amb un delicte de tràfic de drogues, i amb una plantació de marihuana que un helicòpter va descobrir al pantà de Susqueda (durant la recerca dels dos joves desapareguts).

La primera conversa és del 2 de febrer del 2018. Segons sosté la fiscalia, aquell dia el fill de Magentí va explicar al seu pare que tenia quatre quilos de marihuana al seu pis -ell vivia a Salt- i que per a cadascun se'n trauria uns 500 euros. La segona conversa data de sis dies més tard, el 8 de febrer. En aquesta, Magentí es queixava a la seva mare que el seu fill no havia complert amb allò que havien acordat.

La fiscal del cas assegura que aquestes converses proven que pare i fill s'havien posat d'acord per traficar amb marihuana. "Clarament hi havia una col·laboració i un treball en equip", ha subratllat durant el judici. A més, l'acusació pública també sosté que els dos eren els qui s'encarregaven de fer créixer la plantació que es va descobrir al pantà de Susqueda.

L'helicòpter dels Mossos la va trobar l'agost del 2017, mentre sobrevolava la zona buscant els dos joves desapareguts. A través de la càmera que portava l'aparell, la policia va calcular que hi hauria cap a un centenar de plantes. Uns dies més tard -a mitjans setembre- una patrulla va anar-hi a peu. Però aleshores, tan sols es van trobar restes de les plantes i testos a la zona.

Entrades i escorcolls

Durant el judici, Jordi Magentí s'ha acollit al seu dret a no declarar. El seu fill només ha respost les preguntes del seu advocat. Ha admès que era consumidor habitual d'haixix i marihuana, i que quan els Mossos el van detenir a principis del 2018, s'acabava de vendre el cotxe per uns 2.500 euros. També ha dit que amb la seva parella havien demanat un préstec de 13.000 euros per reformar la perruqueria que ella regentava.

Per la sala de vistes del Jutjat Penal 1, o bé a través de videoconferència, sí que hi han passat però una desena de mossos. Són els que van participar a les escoltes o bé a les posteriors entrades i escorcolls, un cop Magentí ja estava detingut pel doble assassinat.

A Anglès, els agents van escorcollar les cases que Magentí tenia al carrer Nou i al de la Font del Canyo. I a Salt, els mossos van entrar a l'habitatge del fill, un pis situat a l'avinguda dels Països Catalans. A Anglès, al domicili de la Font del Canyo, els mossos han explicat que van trobar-hi, entre d'altres, un tub flexible, una bàscula elèctrica, una termosegelladora, garrafes, adobs, làmpades i transformadors.

A l'habitació del pis del fill, els agents han declarat que van trobar-hi dues bosses de plàstic amb cabdells de marihuana, tres pastilles d'haixix i tres paperines de cocaïna. I que en una caixa de cabals damunt la tauleta de nit van localitzar un sobre que contenia 23.140 euros en efectiu.

Durant el judici, un dels agents també ha explicat que, a partir de les escoltes, també van veure com Magentí explicaria a la seva mare on es trobava la plantació del pantà. I que, en cas que algú li demanés per què havia anat a la zona, li donaria com a coartada que havia "anat a fer llenya". Aquestes converses, però, com ha fet notar la defensa durant el judici, en cap moment s'han incorporat a la causa.

A més, aquest policia també ha fet notar que, mentre tenien Magentí detingut pel doble crim, ell mateix va admetre de manera "reiterada i clara" que tenia la plantació al pantà. "Negava qualsevol implicació en els assassinats, però sí va dir que era el propietari de la marihuana", ha explicat aquest mosso.

De condemna a "nul·litat de ple dret"

La fiscal imputa tant a Jordi Magentí com al seu fill un delicte contra la salut pública. Sol·licita que se'ls condemni a una pena de 3 anys de presó i que hagin de pagar una multa de 60.000 euros. La defensa de Magentí, però, reclama l'absolució i sosté que tot el procés s'ha d'invalidar.

Benet Salellas subratlla que les converses es van gravar en el marc de la investigació per l'assassinat, i que va ser després quan es va demanar al jutjat ampliar les escoltes per incloure-hi el cas de salut pública. "Per tant, totes les que s'havien fet abans són nul·les de ple dret", ha sostingut Salellas ja a l'inici del judici.

L'advocat afirma que no hi ha cap prova directa que incrimini Jordi Magentí ni amb tràfic de drogues ni amb la plantació de marihuana descoberta al pantà. I sosté que, al seu entendre, allò que s'ha fet és construir una acusació contra ell perquè la imputació pel doble crim ha donat "carta blanca per obrir-li procés per a qualsevol cosa".

Pel que fa a la declaració de l'agent que ha relacionat Magentí amb la plantació, l'advocat ha dit directament que allò que ha explicat "no és cert", perquè en cap moment s'ha aportat la transcripció d'aquestes converses a la causa. "Ens trobem davant d'una investigació maldestra i molt mal feta; per tant, tornem a trobar-nos amb conjectures, sospites i tota mena de suposicions per part de la unitat dels Mossos d'Esquadra que va investigar Jordi Magentí", ha afirmat.

"Una mena de sospitós perfecte"

"Ja som conscients que el meu client era una mena de sospitós perfecte", ha dit l'advocat, en referència al doble crim de Susqueda. "I avui, a través d'aquest procediment per salut pública, s'ha intentat continuar construint la narrativa d'aquest guió que, com ja hem dit moltes vegades, no té cap mena de base ni de fonament", ha afegit Benet Salellas. Per a l'advocat, precisament pel cas del doble crim, "hi ha un interès clar per part tant de Fiscalia com dels Mossos d'Esquadra en demostrar la relació de Magentí amb el món de la marihuana".

De la mateixa manera que Salellas, l'advocat del fill de Jordi Magentí també demana l'absolució del seu client. Sosté que cal declarar nul·la la prova i insisteix que la droga que es va trobar al pis de Salt era per a autoconsum, i que els diners no procedien de la venda d'estupefaents sinó del cotxe i del préstec que va demanar.