El deteriorament que pateixen les naus Burés d’Anglès s’ha fet més palès en els darrers anys i, des de Per Anglès Units (PAU), el grup municipal a l’oposició, demanen que esdevingui una prioritat a l’agenda del consistori. Les façanes de les naus, sobretot la de la zona de les oficines, a la carretera de les Fàbriques, s’ha ennegrit amb el temps d’inactivitat i «cau a trossos», segons afirma el portaveu de PAU, Pere Espinet.

La façana de la nau de les oficines Burés, a Anglès. | PERE ESPINET

De les tres naus de l’antiga fàbrica tèxtil, només una d’elles -la número 3- ha sigut reparada, mentre que les altres continuen destacant per la quantitat de desperfectes que dia a dia van en augment. Des del grup PAU manifesten que han fet diverses instàncies per posar punt final a l’assumpte, però que el procés «només fa que allargar-se», diu el portaveu. «És un perill per aquells ciutadans que passin per la zona i cal restaurar-les aviat», assenyala Espinet.

Les obres a la façana de la nau 3 van començar temps enrere, quan el mateix Pere Espinet havia sigut alcalde del poble, i per això també recalca la falta d’intervenció en aquests últims anys. Tot i això, exposa que des del partit són conscients que hi ha un estudi en marxa per intentar millorar l’estat actual de les naus de la Burés, però que és necessari prendre una decisió immediata.

Per altra banda, l’alcalde del municipi, Jordi Pibernat, assenyala que ja s’ha posat fil a l’agulla a l’assumpte de les oficines, i que aquest estudi ja està en marxa. Afirma que el van encarregar a una empresa externa i que fa poc més d’una setmana el van rebre. En aquests moments, estan valorant quin és el camí que cal seguir i si serà necessari intervenir tota la façana o amb actuacions concretes n’hi haurà suficient. Pel que fa a la nau 1 i 2, explica que sí que hi ha material que ha cedit, però que no posa en perill en res.

«Els trossos que cauen de la zona de les oficines ho fan de manera controlada i cap a dins. És una tema de les vies de dalt i de la coberta, però no hi ha perill que caigui a la via pública per on podria circular algun ciutadà», detalla Pibernat. Tot i això, fa palès de la necessitat de renovació de les naus, sobretot de la façana de les oficines, molt vistosa de cara al públic i que embrut la imatge de la ciutat. «Som conscients de la situació i estem treballant-hi. Volem resoldre-ho tan aviat com sigui possible, dins de les nostres possibilitats», destaca Pibernat. Ara cal valorar quin és el canvi més adient tenint en compte que el cost econòmic de les obres és elevat.