L’arxiu de Lloret de Mar dóna una nova vida a «El distrito Farnense» i «El Porvenir»

L’entitat ha digitalitzat en alta resolució el fons documental d’aquests diaris de finals del segle XIX que recollien notícies d’arreu de la comarca

Una portada de «El distrito Farnense».

Una portada de «El distrito Farnense». / Arxiu de Lloret de Mar

C.Julià

A finals del segle XIX els ciutadans de les diverses poblacions de la comarca de la Selva que es volien informar sobre el dia a dia acudien, sovint, a la premsa. En concret hi havia dues publicacions que només informaven d’allò que succeïa a la comarca: El distrito Farnense i El Porvenir. Ara, més d’un segle després, aquestes publicacions es poden tornar a llegir gràcies a la tasca de l’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, que ha digitalitzat en alta resolució el fons documental que tenia d’ambdues publicacions permetent que es puguin fer cerques més detallades. D’aquesta manera, els usuaris que ho desitgin poden accedir a la pàgina web de l’hemeroteca local i tornar a llegir allò que els seus conciutadans havien llegit a finals del 1800. Curiosament, ambdues publicacions comptaven amb una secció «recreativa» que recollia, entre d’altres, endevinalles i frases fetes.

Segons expliquen des de l’Arxiu, El Distrito Farnense s’autodenominava un diari independent d’avisos i notícies «defensor dels interessos morals i materials de la vila de Lloret de Mar i la seva comarca». Va ser editat per Hermenegildo de Urréjola i Contreras, un personatge que alternava la seva residència entre Lloret i Santa Coloma de Farners, i es va editar entre 1893 i 1898 amb una periodicitat setmanal. D’orientació republicana, dins d’una línia conservadora, el diari sortia els diumenges i l’administració estava ubicada a la plaça de la Constitució número 2 de Lloret de Mar.

D’altra banda, El Porvenir es descrivia com el diari «defensor dels interessos morals i materials de Santa Coloma de Farnes». El primer número es va publicar el 5 de juliol de 1896 i parlava de notícies de Lloret, Blanes, Tossa, Santa Coloma de Farners, Caldes de Malavella i Hostalric, entre d’altres. El director del diari era Eugenio Carrió de Sabater, tot i que el propietari i fundador va ser Joan Sala Fàbregas. En total se’n van publicar 45 números i la redacció i administració estava situada a Lloret de Mar, al carrer Sant Pere fins que, més endavant, es va traslladar al carrer Perills.