Sant Hilari torna a la normalitat després de retirar set camions de pedra en una calamarsada "mai vista"

L'Ajuntament es posa a disposició dels comerços afectats, alguns amb pèrdues de fins a 15.000 euros

ACN

Sant Hilari Sacalm torna de mica en mica a la normalitat després d'una calamarsada "mai vista", segons els veïns del poble. Els 70 litres per metre quadrat que van caure en poca estona acompanyats de pedra van inundar el centre del poble, especialment el Passatge Gravalosa. L'alcalde de la localitat, Joan Ramon Veciana, explica que van treure set camions plens de la calamarsa que va caure, però deixa clar que ja s'ha restablert totalment la normalitat als carrers. Veciana també ha destacat que es posen a disposició dels comerços afectats. Un d'ells és el d'en Sarbjit Sin, que té una botiga de telefonia mòbil i que xifra en 15.000 euros les pèrdues que ha tingut. Es dona el cas, que el 2018 ja va patir una inundació similar.

Sant Hilari Sacalm torna a la normalitat després de retirar set camions de pedra

Alex Bancells / ACN

"Fa 50 anys que visc a Sant Hilari i no ho havia vist mai això". Són paraules de la Montserrat Torrents, una veïna de Sant Hilari Sacalm que encara estava sorpresa per la quantitat d'aigua i pedra que va caure en aquesta localitat de la Selva interior aquest dimecres. Els 70 litres van venir acompanyats de calamarsa que va tenir enfeinats als serveis d'emergència fins quarts de deu del vespre. I és que per netejar els carrers del centre del municipi van caldre set viatges de camió carregat de pedra, del centre de Sant Hilari fins a la zona esportiva.

Aquest dijous, però, l'aspecte era ben diferent i els carrers estaven nets i es podia circular sense problemes. Alguns comerços, però, funcionaven a mig gas o, directament, no podien obrir. És el cas d'en Sarbjit Sin, que té una botiga de mòbils a la plaça Gravalosa de Sant Hilari, el lloc més afectat per la calamarsa.

Aquest dijous en Sarbjit acumulava articles que s'han fet malbé i calcula que almenys ha perdut uns 15.000 euros per culpa de la calamarsada. Explica que va ser el seu veí qui el va avisar que s'estava inundant tot i quan va arribar es va trobar un metre d'aigua i tot ple de gel. "Em vaig glaçar per poder arribar", bromeja.

Una intensa calamarsada emblanquina i inunda els carrers de Sant Hilari Sacalm

DdG

En Sarbjit va tenir sort que l'Amadeu el va venir a ajudar amb una bomba per poder treure l'aigua de la botiga, que es troba en un dels punts més baixos de la plaça. Explica que fa cinc anys va passar el mateix i lamenta que l'Ajuntament no hagi arreglat uns embornals que "de seguida queden taponats, pel gel o les fulles".

L'Amadeu va arribar amb 18 anys de Barcelona a Sant Hilari Sacalm i amb 71 que té ara mai havia vist "una pedregada com aquesta". "Durant una hora i mitja va caure sense parar", explica mentre lamenta que tothom estava "més pendent de fer fotos i vídeos que no pas d'ajudar a treure aigua".

La calamarsada també va afectar baixos i garatges, a més d'un bar i una barberia que tampoc han pogut treballar amb normalitat aquest dijous.

L'Ajuntament es posa a disposició

Des de l'Ajuntament expliquen que, un cop restablerta la mobilitat al centre del municipi, ara cal centrar-se en els comerços que han quedat afectats. L'alcalde, Joan Ramon Veciana, explica que estaran atents als comerços afectats per tal que puguin tornar a la normalitat.

Veciana també explica que hi va haver diversos espais municipals que van quedar afectats com l'Ajuntament i que va caldre la intervenció de la Brigada municipal per poder treure l'aigua que va caure.