Hostal Bofill: 125 anys d’història al cor de Viladrau

El 8 d’agost de 1898 es va inaugurar aquest negoci que, més d’un segle més tard, segueix en peu obrint les portes als viatgers i curiosos que volen trobar un moment de pau al bell mig del Montseny

Imatge de l’Hostal Bofill, regentat per Anna i Mercè Pagès en l’actualitat.

Imatge de l’Hostal Bofill, regentat per Anna i Mercè Pagès en l’actualitat. / Imatge cedida per la família Pagès.

Clara Julià

Clara Julià

No tots els dies es poden celebrar 125 anys d’història. Que els hi expliquin a Anna i Mercè Pagès, les bessones i propietàries de l’Hostal Bofill de Viladrau que el passat 8 d’agost van festejar aquesta efemèride. L’històric negoci va ser fundat l’any 1898 per encàrrec de Ramon Bofill i Gallés, un dels primers dentistes d’Espanya que tenia com a clients a gran part de la burgesia catalana.

L’hostal va capitalitzar-se gràcies a l’aliança del doctor Bofill amb els seus amics, el doctor Valentí Carulla (rector de la Universitat de Barcelona l’any 1913) i el doctor Ariet (alcalde de Viladrau de l’època). Tots tres enviaven cap al municipi als malalts que es volien guarir de les seves malalties. 

Imatges d'arxiu de l'històric hostal Bofill de Viladrau que ha celebrat el 125è aniversari.

Imatges d'arxiu de l'històric hostal Bofill de Viladrau que ha celebrat el 125è aniversari. / Imatge cedida per la família Pagès.

«La família de Bofill era de Barcelona i es va establir a Viladrau en una masia. Bofill va estudiar a Barcelona i allà va conèixer a Valentí Carulla. Un dia Carulla va agafar tuberculosi i Bofill el va convidar al seu mas, mas Noguer, i allà hi va passar quatre mesos fins que es va curar. En venir van veure que el clima de Viladrau era molt bo i les aigües també, i deien que era sanitós, i arran d’això es van posar d’acord i van comprar uns terrenys que eren de l’església (en deien les terres de les ànimes perquè quan un no tenia família ho deixava a l’església). Van dir que aquí hi podien fer un hotel de luxe i van fer l’hotel Bofill. Però van veure que al costat hi havia el cementiri, i el van fer traslladar de lloc perquè no estigués a tocar de l’hotel. Els pacients de Carulla i Bofill venien des de Sant Joan fins a la Mercè i passaven llargues temporades aquí. De fet, hi havia una tartana que els recollia a l’estació de Balanyà i els portava fins a l’hotel», explica Mercè Pagès.

Els descendents de la família Bofill van contractar als pares de Pagès vora als anys cinquanta, venien de Santa Coloma de Farners i van arrendar l’espai. Finalment, l’any 2007, els Pagès van adquirir el negoci, un negoci que han viscut des de petites i que continuen dirigint: «Jo i la meva germana vam néixer el 1962 i hem crescut sempre aquí. Nosaltres vivíem a l’hotel i de petites sempre que fèiem una festa a l’escola hi convidàvem a tothom perquè teníem lloc de sobres!», recorda Anna Pagès. Amb els anys l’hostal es va convertir en un punt de trobada d’excursionistes, motoristes, amants de la natura o estiuejants que volien escapar de la ciutat i buscaven un lloc de pau enmig de la natura. «Pel meu sant la meva mare a l’estiu feia unes festes espectaculars i venia tota la canalla del poble, aquí ve molta gent, és punt de trobada i un lloc de referència. Tenim molta clientela i els clients que tenim són de tota la vida», afegeix Anna Pagès.

Imatges d'arxiu de l'històric hostal Bofill de Viladrau que ha celebrat el 125è aniversari.

Imatges d'arxiu de l'històric hostal Bofill de Viladrau que ha celebrat el 125è aniversari. / Imatge cedida per la família Pagès.

El 8 d’agost ambdues van brindar i repartir coca per celebrar l’aniversari d’aquest espai que és casa seva i alhora casa de molta més gent. I en una data així és impossible no recordar als seus pares: «Els pares es troben molt a faltar. Estarien molt contents de veure fins on ha arribat el negoci i estem molt contentes de celebrar 125 anys. El dia vuit vam convidar a coca i cava, i va ser una celebració que crec que la gent del poble ho va agrair molt».

Subscriu-te per seguir llegint