Santa Coloma de Farners congela l'IBI i apuja les taxes d'escombraries prop d'un 10%

L'oposició critica que no es toquin els impostos i retreuen una manca d'ingressos

ACN

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha aprovat les ordenances fiscals en què no es tocaran els impostos municipals, però sí que apujarà algunes de les taxes. La que més s'incrementa és la de la recollida d'escombraries. Per altra banda, el consistori ha aprovat bonificacions per a noves empreses que s'instal·lin al municipi i contractin personal. Es preveuen bonificacions en l'IAE d'entre un 5 i un 20% en funció del nombre de treballadors que es contractin i la reducció s'allargarà tres anys. L'oposició ha votat en contra de les ordenances i considera que falten ingressos per completar el pressupost municipal del 2024.

Santa Coloma de Farners ja té ordenances fiscals per al 2024 i serà un dels pocs municipis gironins que no apujarà l'Impost de Béns Immobles (IBI). L'equip de govern ha assegurat que aquesta era una de les promeses electorals que havien fet en els comicis municipals i han respectat la voluntat de no incrementar els impostos municipals. La regidora d'Hisenda, Adriana Bristot, ha detallat que la gran tasca d'aquestes ordenances és la "unificació" dels articles que hi havia, a banda de posar-hi el fonament legal en alguns dels textos i també actualitzar-los a la legislació vigent.

Un altre dels canvis que han tirat endavant és que els vehicles elèctrics ja no tindran cap bonificació en l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica. Si bé la tarifa de l'impost no es modifica, aquells qui tenien un vehicle elèctric pagaven menys. Ara, Bristot creu que la mesura "ja no té sentit" perquè només buscava fomentar la mobilitat sostenible i ara ja està més estesa. La regidora ha avançat que l'efecte de la bonificació "no era significant" i per això no preveuen alteracions en els ingressos.

En l'Impost de l'Activitat Econòmica (IAE) també s'han introduït noves bonificacions per captar més empreses que generin ocupació al municipi. Qualsevol empresa que s'estableixi al municipi rebrà una bonificació del 50% en l'impost en els primers tres anys. A més, aquelles empreses que contractin personal en la modalitat d'indefinida també rebran més bonificacions.

Aquelles que contractin entre tres i cinc persones pagaran un 5% menys, entre sis i deu, un 10% i a partir de deu treballadors, la bonificació serà del 20%. Aquest descompte també s'aplicarà durant tres anys.

Les taxes d'escombraries pugen prop d'un 10%

La taxa d'escombraries s'apujarà 17,5 euros anuals, el que suposa un increment proper al 10%. Adriana Bristot ha assegurat que l'apujada "no es cobreix" el cost que suposa pel consistori, però volen fer "pedagogia" i aconseguir una millora en el reciclatge per rebaixar els costos de la recollida. A més, es preveu que s'apliqui un sistema de sancions per aquells qui no reciclin correctament.

Altres taxes que s'han incrementat són les llicències urbanístiques que passaran a 250 euros (350 en el cas dels comerços o naus industrials) o la gestió de runes, on els habitants de Santa Coloma de Farners pagaran entre 600 i 1.000 euros.

Crítiques de l'oposició

El projecte d'ordenances fiscals no ha agradat a les tres formacions de l'oposició que han criticat que s'hagin augmentat les taxes però no els impostos. La portaveu de la CUP, Ivette Casadevall, ha retret a l'equip de govern que "no es toqui cap dels impostos en què qui més té, més paga". En aquest sentit, el portaveu d'ERC, Joan Casalprim, creu que l'increment de l'IBI seria un augment "més equitatiu" de la fiscalitat municipal i el PSC aposta per "pensa amb els que van justos".

A més, les tres formacions han demanat a l'equip de govern com afronten el projecte de pressupostos municipals perquè consideren que no hi ha una previsió d'ingressos i despeses. "No acabem de veure la línia política del govern municipal", ha afegit Casadevall. La cupaire ha afirmat que caldrà veure "com s'endreça el decalatge entre ingressos i despeses", mentre que els republicans han demanat si s'havia fet un càlcul de l'augment de la despesa que suposarà l'increment del sou dels treballadors municipals en funció de l'apujada de l'IPC.