Amplien la depuradora de Tossa de Mar per millorar-ne el funcionament

Les obres tenen un cost de gairebé 3 milions d'euros i s’acabaran a principis del 2025

La visita a les obres de l'ampliació de la depuradora de Tossa de Mar.

La visita a les obres de l'ampliació de la depuradora de Tossa de Mar. / ACN

ACN

El Consorci d’Aigües Costa Brava està reformant i ampliant la depuradora de Tossa de Mar per millorar-ne el funcionament. Les obres, que van començar al juliol, tenen un cost previst de gairebé 3 MEUR i s’acabaran d’executar a principis del 2025. La depuradora de té, per disseny, una capacitat de tractament d’aigües residuals urbanes de 4.500 m3 /dia, i, en els darrers anys, la gran demanda d’aigua havia motivat que s’hagués de tractar el 130 % d’aquesta “teòrica” capacitat màxima, sobretot durant els mesos d’agost.

Aquest fet va obligar a buscar solucions provisionals per assolir els límits establerts dels paràmetres d’abocament al medi i de la qualitat ambiental de l’aigua abocada. I, en aquest sentit, es va decidir aportar una aeració extra en el tractament biològic, però que també suposava un sobrecost addicional d’energia.

Ara, el Consorci d’Aigües està executant una actuació global a la planta que permetrà tractar un cabal de disseny futur de 6.700 m3 /dia durant el mes d’agost i, d’aquesta manera, dotar la depuradora de la capacitat per oferir al municipi un “servei òptim”.

Els treballs consisteixen en la construcció d’un nou reactor biològic de tipus carrusel de 2.620 m3 i la reconversió dels dos tancs biològics existents, de 1.734 m3 cadascun, també en reactors biològics de tipus carrusel. Tots tres estaran airejats per bufadors de levitació magnètica, màquines de màxima eficiència de 125 kW de potència cadascuna.

Prèviament, es construirà una arqueta de distribució de cabals a cadascuna de les tres línies amb la seva mesura de cabals corresponent i un “by-pass” general de la planta per poder desviar una part o la totalitat del cabal impulsat.

La construcció del nou reactor biològic no condiciona ni atura el funcionament normal de l’EDAR. En aquest sentit, s’ha utilitzat un mètode d’excavació per pantalles de formigó armat d’onze metres de profunditat que permet executar les obres, amb independència de l’explotació de la resta de la planta.

Les aigües tractades en el reactor biològic nou i en els dos remodelats continuaran el seu procés de depuració en els decantadors de la planta actual. Els objectius de qualitat d’aigua de sortida permetran la seva reutilització en el medi en espais com el parc de sa Riera o riera de Tossa, i es podran utilitzar, si es considera oportú, per recarregar l’aqüífer.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat la importància dels treballs i ha dit que era una obra “prioritària” perquè en el moment “àlgid” de la temporada turística, el sistema se sotmetia a una “tensió excessiva” i calia recórrer a solucions “addicionals”.