En ocasió de la recent inauguració de l’adequació de La Creu dels Pirates, que alguns relacionen amb la captura d’un vaixell pirata i d’altres amb la proximitat amb el cementiri, ja s’hi han organitzat algunes visites teatralitzades que incidien en la relació que la localitat va tenir, en temps reculats, amb la pirateria.

I és que per protegir-se dels atacs marítims de pirates, Blanes es va fortificar amb muralles, un baluard i diverses torres de defensa. En un dels murs que rodejava el Palau Vescomtal dels Cabrera -l’actual Església Santa Maria- és visible una silueta que s’anomena La Creu dels Pirates.

Diu la llegenda que al segle XVI, en temps del vescomte Bernat IV de Cabrera, es va poder capturar un vaixell pirata. Els tripulants van ser decapitats i les seves calaveres es van incrustar al mur en forma de creu per a dissuadir, com a advertència, a altres pirates als quals se’ls acudís atacar Blanes. A les cavitats dels ulls s’hi varen posar espelmes perquè la creu es pogués veure de nit, en la llunyania, des de la mar. Hi ha una altra versió que relaciona la creu amb la proximitat del cementiri.

La Creu dels Pirates

Actualment, encara es pot observar el contorn de la creu amb les cavitats deixades per les calaveres. De cara a la recuperació d’aquesta llegenda, des de l’Arxiu Municipal i Patrimoni de l’Ajuntament de Blanes s’ha netejat i il·luminat La Creu dels Pirates per fer-la més visible. Durant les tasques de neteja, encara s’han trobat restes de les calaveres reals que hi havia incrustades que han estat substituïdes per unes d’attrezzo.

A més, per afegir valor a aquest nou punt de la ruta patrimonial, es van organitzar quatre visites guiades teatralitzades durant les nits del cap de setmana inaugural. Segons l’organització, «totes les places es van exhaurir de seguida» amb una assistència de prop de 200 persones. Per teatralitzar i donar a conèixer La Creu dels Pirates es va comptar amb la participació del grup de teatre El Mirall i amb el Cor de Cambra Sota Palau.

Al llarg del recorregut, que començava a la Font Gòtica del carrer Ample i es dirigia a la nova peça, el Cor de Cambra Sota Palau oferia diverses peces de l’època dels corsaris, però també s’anava trobant amb diversos personatges incorporats pel grup de teatre El Mirall, entre els quals i havia una dona gòtica, un autèntic corsari com els de l’obra musical Mar i Cel, la Verge Maria, la vídua de Bernat IV de Cabrera, una jove Flautista d’Hamelin i un timbaler del Bruc.

La primera visita guiada oficial va culminar amb la inauguració de la plaça que senyalitza aquest espai de la ruta patrimonial. L’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i la regidora de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric de Blanes, Mònica Rabassa, es van encarregar de fer la descoberta de la plaça incrustada al mur que actua de barana de les escales que condueixen al capdamunt de la plaça de l’Església pel Carrer Santa Anna, situat precisament al costat de l’Arxiu Municipal.