Blanes aprova el pla de mobilitat que estudia els punts més conflictius per millorar-los

El document es va aprovar al ple on durant el debat van sorgir qüestions com el projecte de perllongació de la C-32 o la necessitat d'ampliar les zones de vianants

Aprovació ahir del Pla de Mobilitat

Aprovació ahir del Pla de Mobilitat / Ajuntament de Blanes

Redacció

L'Ajuntament de Blanes va aprovar al ple celebrat ahir el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) que inclou l'Estudi Ambiental Estratègic.

L'equip de govern va comptar amb el suport dels vots d'ERC i el PP, mentre que VOX i BECP s'abstindran, i la CUP va votar en contra.

Inclou els documents bàsics per configurar les estratègies de mobilitat sostenible, així com els principis i objectius per poder concretar una millor gestió d'aquest àmbit, amb uns criteris de sostenibilitat i accessibilitat. El PMUS analitza els punts més conflictius que hi ha arreu del municipi que cal millorar i recull tota aquella informació necessària.

En aquest sentit, els àmbits d'estudi del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible han inclòs la Mobilitat dels Vianants, així com la Ciclista i la dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), el Transport Públic, els Vehicles Privats, la Gestió de l'Aparcament i el Transport de Mercaderies. D'aquests sis àmbits s'ha concretat l'Oferta, la Demanda, el Dèficit, la Percepció del Ciutadà, així com Altres Efectes sobre l'Activitat Econòmica, el Medi Ambient, etc.

L'estudi s'ha situat temporalment en tres situacions: l'Actualitat, les més Específiques (l'augment del nombre d'habitants, de persones que es mouen al municipi durant l'estiu), així com la Situació Futura, d'acord amb el Planejament Urbanístic. Sobre tots aquests aspectes s'ha fet una Diagnosi Tècnica, a la qual s'hi ha sumat les Aportacions de la participació i la visió dels agents, donant com a resultat les Mesures d'Actuació que es proposen.

Durant el debat d'aquest punt van sorgir diverses qüestions. Una d'elles va ser el projecte de perllongació de la C-32, o bé la necessitat d'ampliar les zones de vianants de què es disposa a la ciutat. Respecte a aquest darrer punt, el PMUS de Blanes també inclou diverses propostes de la mobilitat a peu: defineix la xarxa bàsica i actuacions als itineraris principals; la resolució de punts conflictius; la zona de baixes emissions al centre; i finalment la permeabilització de la carretera d'Accés a la Costa Brava, la GI-682.

Cronològicament, el primer punt de debat es va referir a l'actualització dels preus unitaris de material, maquinària i mà d'obra de les xarxes d'aigua potable i sanejament i reposició de paviments d'Aigües de Blanes. Va prosperar amb els vots de l'equip de govern, l'abstenció de BECP, ERC i CUP, i els vots en contra tant de VOX com del PP.

El següent tema també estava relacionat amb Aigües de Blanes, l'actualització dels preus unitaris de conservació de comptadors a aplicar per l'empresa mixta als rebuts domiciliaris de l'any vinent. En aquest cas, a banda dels membres de l'equip de govern, també van recolzar el punt ERC i PP; BECP i VOX es van abstenir, i la CUP va votar en contra.

L'acord per separar-se del Consorci de les Vies Verdes de Girona es va treure de l'ordre de l'endemà que diversos grups a l'oposició van demanar que es prengués en consideració aquest extrem, cosa a la qual va accedir l'equip de govern. Ho va fer després que l'alcalde va aturar uns minuts el ple perquè es reunissin els portaveus dels quatre grups polítics municipals de l'equip de govern, reunits fora de la Sala de Plens.

Pel que fa a allargar els contractes de servei públic de transport de viatgers fins al 30 de juny mentre no es fa una nova contractació, va prosperar amb els vots en contra de BECP i l'abstenció de la CUP. La modificació provisional del pressupost municipal es va aprovar amb els vots en contra d'ERC, PP i VOX; i l'abstenció de BECP i la CUP. Aquesta modificació serà per a la compra d'aliments a través de Càritas Interparroquial; l'adquisició d'un projector DCP i d'una pantalla LED que substituirà la cartellera exterior Teatre de Blanes; i per finançar equips adjudicats i recepcionats per NORA que entraran en servei abans de fi d'any.

El pla de mobilitat analitza els punts més conflictius.

El pla de mobilitat analitza els punts més conflictius. / Ajuntament de Blanes

Ordenances fiscals 2024

Un altre dels temes, que en aquest cas va prosperar amb l'abstenció de BECP i els vots en contra de la resta de grups, va ser l'aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals 2024. L'últim punt va debatre una moció presentada per BECP per a la millora de les condicions dels menjadors escolars, i va ser l'únic en tot el ple que va prosperar per unanimitat.

Respecte el darrer apartat de Precs i Preguntes, abans que cada grup municipal a l'oposició formulés les respectives qüestions, l'alcalde de Blanes va abordar la pregunta formulada per escrit per quatre dels cinc grups a l'oposició (ERC, BECP, PP i VOX). Es demanava que s'informés de manera pública sobre si existeix un Pla de Pacificació de l'Oci Nocturn, i en aquest sentit des de l'equip de govern es va exposar el treball que s'està fent al respecte.