Salvador Illa visita la dessalinitzadora de Tordera

El primer secretari del PSC ha estat acompanyat per la cap de l'oposició a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, així com per l'alcalde de Blanes, Jordi Hernández

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, durant la seva visita a la dessalinitzadora de Tordera

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, durant la seva visita a la dessalinitzadora de Tordera / Ariadna Reche (ACN)

Ariadna Reche / ACN

Ariadna Reche / ACN

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha visitat aquest dissabte al matí la dessalinitzadora de Tordera, que triplicarà la seva capacitat per fer front a la sequera. En concret, les obres preveuen que passi de tenir una capacitat de 20 hectòmetres cúbics, a 60. Durant la visita a la planta, Illa ha estat acompanyat per la cap de l'oposició a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, així com per l'alcalde de Blanes, Jordi Hernández.

El primer secretari del PSC ha deixat clar que "no s'han començat les negociacions pels pressupostos del 2024, sinó només les converses", que han decidit "intensificar" durant la reunió que ha tingut el primer secretari amb el president Pere Aragonès. "Per nosaltres és clau donar compliment a l'acordat el 2023, com la necessitat d'ampliació de les nostres capacitats per fer front a la sequera i seguir generant prosperitat en projectes pel país".

Critica que es reclamin competències i no s'expliqui "per què les volen"

El cap de l'oposició a Catalunya té la impressió que "la dreta catalana, és a dir Junts per Catalunya, està caient en el parany que ha caigut la dreta espanyola, el PP". Un error que Illa considera que és "deixar-se marcar l'agenda per la ultradreta; en el cas d'Espanya, Vox i en el cas de Catalunya, Aliança per Catalunya" i recalca que aquest "no és el camí" que el seu partit defensarà. En aquesta línia, afirma que considera "benvingudes totes les competències que es puguin assolir dins del marc de la legalitat en matèria d'immigració per Catalunya", però es pregunta "per fer què?". I insisteix: "El mateix que hem fet en educació, que estem a la cua quan estàvem al capdavant?".

La crítica arriba després que Junts hagi reclamat que la Generalitat pugui fixar les condicions per expulsar els migrants que cometen delictes de forma multireincident. "Hi ha gent que li agrada bloquejar, a nosaltres ens agrada fer una política útil de facilitar les coses", afirma Illa, que diu que "aquests darreres 10 anys s'haurien d'haver fet les coses diferents a Catalunya perquè el balanç no és bo.

En aquesta línia, diu que Catalunya "està a la cua en educació, en energies renovables i no està preparada per fer front a la sequera, perquè les infraestructures es queden curtes". Per això, Salvador Illa explica que des del PSC volen "una Catalunya de 10", que tradueixen en demanar que la Generalitat "destini el 10% del pressupost a educació, que es comprometi a construir 10.000 habitatges públics i a redactar un decàleg en matèria de seguretat per garantir els drets per tothom i que tothom compleix les seves obligacions".