L’Ajuntament de Santa Coloma, condemnat a pagar 4 milions d’euros a un particular

La CUP acusa l’equip de govern (Junts) i als seus exsocis (Independents) de portar al municipi a una «situació límit» 

El poliesportiu dels Saioners, a Santa Coloma.

El poliesportiu dels Saioners, a Santa Coloma. / David Aparicio

DdG

L’economia de Santa Coloma de Farners penja d’un fil. Segons va avançar la CUP, una sentència del Tribunal Contenciós Administratiu ha condemnat a l’Ajuntament del municipi a indemnitzar amb prop de 4 milions d’euros al propietari d’una parcel·la dels Saioners. Aquesta sentència derivaria d’una requalificació urbanística que es va iniciar l’any 2003 per fer equipaments al costat del poliesportiu dels Saioners. Inicialment, l’Ajuntament era propietari del 60% dels terrenys i va realitzar acords amb els propietaris per a poder disposar dels terrenys. Tot plegat es va dur a terme durant el mandat d’Antoni Solà (CiU), que va exercir de batlle durant dues dècades. La sentència no és ferma i l’Ajuntament està estudiant si presentar recurs.

La formació que encapçala l’oposició subratlla que el darrer pressupost aprovat és de 20,12 milions d’euros, per tant, la indemnització equival gairebé a un terç del pressupost municipal (22%). «L’equip de govern, que ha renunciat a apujar l’IBI en el darrer pressupost municipal, aprovat també pels independents, haurà d’endeutar-se per afrontar el pagament. El deute, és clar, l’haurem de pagar tots. La gestió econòmica de Junts i Independents aboquen l’Ajuntament a la fallida i la intervenció econòmica de l’Estat», exposava la CUP en un comunicat emès a les seves xarxes socials.

La formació va afegir que «és inadmissible l’al·legació de Salamaña de desconeixement de la reclamació, del termini temporal previsible de la resolució del cas o de l’import de la sanció», que segons la seva opinió, «forçosament havien de saber». Per tot això, aquest partit reclama que l’alcaldessa «expliqui si el pagament imposat pel jutjat suposarà o no noves retallades en els serveis públics i programes socials locals, a banda de les ja previstes al pressupost aprovat», entre altres qüestions. També exigeix a l’equip de govern un informe de secretaria i intervenció econòmica municipals d’avaluació de l’impacte econòmic d’aquesta sentència i d’altres reclamacions judicials pendents amb una valoració realista del risc d’intervenció econòmica per part de l’Estat de les finances municipals.

L’actual alcaldessa, Carme Salamaña (Junts), va indicar ahir en declaracions a TV3 que la sentència no és ferma i que disposen fins al dia 26 per presentar un recurs. I que estudiaran amb els serveis jurídics de l’ajuntament els passos a donar a partir d’ara. «Està clar que si es decidís no fer recurs representaria un problema important per als nostres pressupostos. Venint d’un pressupost prorrogat, com veníem, i això ens posa més problemes al damunt de la taula», va exposar l’alcaldessa. L’equip de govern va realitzar ahir al vespre una comissió informativa per parlar dels fets.