La nova dessalinitzadora de la Tordera es pagarà amb el rebut de l’aigua

L’Administració central facilitarà el préstec que ha de tornar la Generalitat a través d’un import en la tarifa dels consumidors

Instal·lacions de la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes.

Instal·lacions de la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes. / David Aparicio

EFE

Les obres d’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera a Blanes seran sufragades amb un crèdit de l’Estat que la Generalitat haurà de tornar a través d’una repercussió tarifària en el rebut de l’aigua.

La nova dessalinitzadora de la Tordera, que s’estima que costarà uns 220 milions d’euros, és una de les infraestructures clau per afrontar futures sequeres juntament amb una altra planta projectada a el Foix, entre Cunit i Cubelles (Garraf). La previsió de la Generalitat és que totes dues estiguin operatives a l’horitzó del 2030 i se sumarien a les dues que ja estan en marxa des de fa anys a Catalunya: la Tordera I i la del Prat de Llobregat (Baix Llobregat).

El govern espanyol s’ha compromès a finançar les dues noves dessalinitzadores, però no serà mitjançant subvencions a fons perdut sinó que amb un préstec del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat a EFE fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquests fons del Pla de Recuperació estan subjectes al principi europeu de recuperació de costos, de manera que no es tornaran amb recursos consignats als pressupostos ordinaris de la Generalitat, sinó amb els ingressos obtinguts mitjançant el rebut de l’aigua, que paguen els usuaris, segons les mateixes fonts del Ministeri.

En tot cas, són uns fons que es tornarien en 30 anys i el préstec es concedirà «en condicions molt favorables», de manera que la repercussió en el rebut de l’aigua no seria significativa, ha explicat a La Vanguardia el secretari d’Estat de Medi Ambient del Ministeri per a la Transició Ecològica, Hugo Morán.

Fonts del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat consultats per EFE s’han limitat a explicar que des de fa mesos treballen amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per encaixar el finançament procedent de l’Estat a la futura planta Tordera II.

És un projecte que la Generalitat ja fa temps que va iniciar pel seu compte, amb els treballs tècnics previs a la licitació i una partida als pressupostos del 2023.