A judici per maltractar, insultar i violar la dona de forma continuada a Blanes

L'acusat, que nega els fets, s'enfronta a 18 anys de presó

L'acusat, d'esquenes, durant el judici a l'Audiència de Girona.

L'acusat, d'esquenes, durant el judici a l'Audiència de Girona. / Ariadna Sala

Ariadna Sala

Ariadna Sala

L'Audiència de Girona ha jutjat un home acusat de maltractar, insultar i violar la seva dona entre el 2013 i el 2018 a Blanes. Segons ha explicat la víctima al judici, van casar-se el 2002 i fins al 2013 no va ser conscient dels comentaris "masclistes" que li feia, com ara referent a la roba que portava o la gent amb qui parlava. Llavors va començar a patir maltractaments psíquics i insults: "s'enfadava si feia alguna cosa que no li agradava", ha explicat. A més, ha explicat que va sentir-se obligada a mantenir relacions sexuals en diverses ocasions, i que tot i que li deia que parés perquè li feia mal, ell no l'escoltava.

L'acusació particular, representada per la víctima, li demana 18 anys de presó, mentre que tant la fiscalia com la defensa demanen l'absolució del processat. La fiscalia l'acusava inicialment d'un delicte lleu de vexacions injustes, però al final del judici ha considerat que no han quedat acreditades, juntament amb la resta de delictes que l'acusació particular li atribueix (un delicte continuat d'agressió sexual i un delicte de maltractament habitual psicològic)

Durant la seva declaració no ha situat en el temps aquests episodis, tot i que l'acusació particular, que és l'única que sustenta una petició de condemna, en situa dues el 2013 i l'última l'agost de 2018.

La víctima té un historial psicològic i psiquiàtric que es remunta a anys abans d'iniciar la relació sentimental, i que ella ha atribuït a haver patit diverses situacions d'assetjament laboral. En canvi, les diverses crisis que ha patit durant la relació i per les quals ha requerit tractament, són conseqüència del maltractament patit durant la relació sentimental, segons ha declarat. Així ho ha considerat també l'informe dels psicòlegs forenses de l'Equip d'Assessorament Tècnic Penal, que dona credibilitat al relat de la dona.

El matrimoni, que va tenir dos fills, es va divorciar el 2019. El fill ha explicat que en alguns moments que canviava de domicili i anava amb el seu pare, la seva mare sortia al carrer per fer-li retrets, però que l'home no sortia del cotxe per discutir.

Precisament, l'acusat ha negat que hagi perpetrat cap forma de violència contra la víctima, i ha assegurat que la dona no ha superat mai la ruptura. De fet, va intentar separar-se tres cops sense èxit abans de consumar el divorci, i sosté que durant la convivència mai van tenir cap relació que no fos consentida i amb participació activa de les dues parts. A més, ha dit que ella li va enviar diversos correus electrònics posteriorment al divorci on li donava les gràcies per tot el que havia fet per ella. En últim lloc, ha indicat que ell no és responsable de cap dels problemes psicològics de la víctima, sinó que ella va patir una infància molt dura que és el que li ha provocat diverses seqüeles, entre les quals depressions.

Subscriu-te per seguir llegint