La fira del porc «fa bellugar» i «dona a conèixer» Riudellots

L’onzena edició de la Fiporc omple els diferents indrets de la localitat selvatana amb un munt d’activitats durant tot el dia i amb molta gent que tasta els productes fets d’aquest animal

Josep Coll

Josep Coll

Un dia assolellat i molt calorós es despertava a Riudellots de la Selva amb ambient de festa. No era per menys, l’onzena edició de la fira del porc, coneguda com a Fiporc arribava un any més farcida d’activitats per grans i petits. Ja des de primera hora del matí, l’esplanada al costat del carrer Major i el camí de Caldes s’omplia de gent per fer el primer esmorzar i assaborir els primers productes fets amb porc. Sobrassades, llonganisses, pernils, lloms o botifarres. Una àrea d’àpats que de mica en mica s'ha anat amb centenars de persones. Sobretot al migdia, acompanyant el plat amb algunes verdures o allioli.

Els tastos s'han complamentat amb altres activitats per tots els públics. Des de l’exposició d’animals vius a la plaça de l’Ajuntament, fins a l’àrea de degustació de productes. Tot això, passant pel mercat d’artesania o per diferents exposicions. També activitats per la canalla, com les passejades amb poni o diferents tallers. I tampoc podia faltar el tradicional especejament del porc, que mostra tots els secrets de com tallar l’animal a trossos i com es poden cuinar les diferents parts.

«Fer poble»

La fira, però, no seria possible sense els voluntaris que durant tot el dia donen a conèixer els diferents productes a la gent. Una d’elles és Ana Maria Llorente, que estava a la parada de la brasa i explicava que ja des de les nou del matí havia començat a arribar «molta gent» sense tenir «gairebé res preparat». Tot i així, reconeixia que el «boom» de gent havia estat al migdia, a l’hora de dinar. També creu que una fira així fa que Riudellots sigui «per un dia un poble conegut», amb la gent que «ve de molts llocs» que es «belluga». Tot això «fa poble», afirma orgullosa.

Per altra banda, Montse Bruns i Jordi Boet fa des de la primera edició que participen en la Fiporc. Ensenyen com es feia la botifarra antigament, amb la màquina anomenada «embotidora». De fet, ara ja estan jubilats, però s’havien dedicat a fer botifarres tota la vida. Ara es fa tot amb «màquines elèctriques». Molt contents ensenyen com es fa la botifarra crua, negra, blanca o dolça. Aquesta última, la típica de Girona. «Si fa bon dia, la gent s’anima i és molt maco», apuntaven. I avui, el dia no podia ser més bo.

Reivindicació de la pagesia

L’especejament del porc havia d’esperar els parlaments de les autoritats i ha començat amb força retard perquè el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, s'ha entretingut a parlar amb els pagesos que van arribar a Riudellots amb motiu de la fira, que li han traslladat les preocupacions. De fet, a l’exposició d’animals vius, a la plaça de l’Ajuntament, s’hi podia llegir un escrit dels pagesos que parlava, entre d’altres, de la «competència deslleial» dels productes estrangers.

Mascort ha reconegut que hi ha solucions dels quals s’havia de «posar fil a l’agulla per posar-hi remei». Per altra banda, el vicepresident de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha explicat que s’ha de «treballar conjuntament», perquè són els pagesos els que permeten a la gent «menjar cada dia» i se’ls ha de posar «més facilitats per triar endavant el negoci». Finalment, l’alcalde de Riudellots, Josep Lluís Santamaria, ha afirmat que «tots estem al costat dels pagesos».

Les autoritats no han estat les úniques que han fet menció als pagesos durant l’esdeveniment. També ho han fet diferents persones que exposaven o eren voluntàries. Pep, el responsable d’Embotits Vilanova, explicava que viva el tema de les reivindicacions de la pagesia amb «expectativa» perquè «tot influeix», fins i tot, el «fer l’embotit». Per altra banda, Cristina Barceló, de família de pagesa i voluntària de la Fiporc assenyalava que «se’ls ha d’ajudar» perquè tenen «tota la raó del món amb el que estan reclamant».