El municipi d’Osor se suma al projecte Vescomtat de Cabrera

La iniciativa és una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants

Una imatge de la reunió d'avui per adherir Osor al projecte

Una imatge de la reunió d'avui per adherir Osor al projecte / Consell Comarcal de la Selva

DdG

El municipi d’Osor se suma al projecte de dinamització cultural i turística del vescomtat de Cabrera. Un projecte que té com a objectiu remarcar el patrimoni material i immaterial del vescomtat de Cabrera i, generar una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l'activitat cultural i econòmica entorn dels recursos vinculats al Vescomtat.

Aquest dilluns, dia 19 de febrer, al migdia s’ha fet l’acte d’adhesió del municipi d’Osor al projecte de dinamització cultural i turística del vescomtat de Cabrera. La signatura ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal, Martí Pujals, i de l’alcalde d’Osor, Joan Pla. També hi han assistit el vicepresident 3r i responsable de l’àrea, Albert Sanz, i la consellera de Turisme, Jennifer Pérez, així com el tècnic del projecte, Àngel Vàzquez.

Amb aquesta adhesió del municipi d’Osor, ja són onze els municipis que participen d’aquest projecte de dinamització cultural i turística a partir del llegat patrimonial dels Cabrera. 

La vall d’Osor, amb les parròquies d’Osor, Santa Creu d’Horta i Sant Miquel de Maifré, passà a formar part del vescomtat de Cabrera l’any 1352, i romangué dins del vescomtat fins al segle XIX. En nom seu administraren el terme diverses famílies destacades com els Paba, els Mata, els Recs o els Romagueres. El municipi s’adhereix al projecte afegint l’element patrimonial de la torre de Recs, una torre de defensa quadrada de quatre plantes, molt ben conservada, bastida el 1439 per Violant de Recs, amb permís atorgat per Sança Ximenis de Cabrera i Isabel de Cabrera, senyores de la vall d'Osor.

Amb aquest element, ja són trenta-nou els elements patrimonials que s’han reivindicat des del projecte Vescomtat de Cabrera, que des de l’any 2017 ha estructurat una proposta al voltant de tot el llegat patrimonial dels Cabrera a la comarca de la Selva i del relat històric d’aquest territori.

El president de l’ens selvatà, Martí Pujals, ha explicat que l’objectiu del projecte “ha estat posar en valor tot aquest patrimoni material i immaterial i desenvolupar una proposta conjunta per atraure nous públics als municipis que hi participen”. Actualment, formen part del projecte els municipis d’Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Lloret de Mar, Osor, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils i Vidreres. Està previst que pròximament s’incorpori al projecte la població de Riudarenes.

Cinc grans rutes i un total de trenta-nou elements patrimonials senyalitzats pels onze municipis que participen del projecte, permeten descobrir l’empremta, el ric llegat patrimonial i les moltes històries vinculades a una de les nissagues més poderoses de la Catalunya medieval. Personatges històrics destacats com la vescomtessa Marquesa, Bernat II, Timbor de Fenollet, Bernat IV o el cosmògraf Jaume Ferrer són alguns dels personatges que acompanyen els visitants en les rutes del vescomtat de Cabrera.