Investiguen un forat d’uns 100.000 euros en l’AFA d’una escola de Lloret

L’oposició demana que l’alcalde aparti el regidor de Mobilitat, antic secretari de l’entitat, per irregularitats valorades en més de 2.000 euros

Joan Antoni Escalona (a la dreta) amb Adrià Lamelas en una imatge d'arxiu.

Joan Antoni Escalona (a la dreta) amb Adrià Lamelas en una imatge d'arxiu. / PSC

Tony Di Marino

Tony Di Marino

Educació ha iniciat una auditoria per investigar la gestió econòmica de l’anterior junta de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola Pompeu Fabra de Lloret de Mar. «Ens hem trobat amb un forat d’uns 100.000 euros», assegura l’actual vicepresidenta de l’AFA, que exerceix com a tal des del setembre del 2023. «Només a la Seguretat Social li devíem més de 26.000 euros», afegeix la vicepresidenta.

D’altra banda, Tots per Lloret, ERC Lloret i Sumem Lloret van sol·licitar ahir a l’alcalde de Lloret, Adrià Lamelas, que aparti temporalment el regidor de Mobilitat i Salut, Joan Antoni Escalona (PSC), de les seves funcions de manera provisional. Els grups de l’oposició van vincular a través d’un comunicat conjunt Escalona amb possibles irregularitats a l’AFA de l’Escola Pompeu Fabra, de la qual va ser secretari.

Els tres grups municipals a l’oposició han engegat una investigació interna per aclarir si Escalona es va aprofitar del seu estatus de secretari de l’AFA en benefici propi. Sostenen que «hi ha indicis que Escalona va utilitzar la seva posició dins de la junta de l’entitat per aplicar una bonificació a les beques-menjador dels seus fills sense ser-ne beneficiari perquè no reunia les condicions necessàries; això, com a mínim, durant el curs 2022-2023». Asseguren que hi ha documentació que apuntalaria aquesta versió dels fets, «inclòs un document que acreditaria que el regidor, suposadament, va retornar un import a l’AFA superior als 2.090 euros després que se l’avisés del fet que l’associació estava al corrent de les presumptes irregularitats».

«Tot comença quan al setembre es produeix un canvi de junta a l’associació i es troben els comptes del banc buits, en aquell moment comencen una investigació i troben que l’anterior junta, de la qual formava part el regidor Escalona, es va aplicar en bloc una bonificació de com a mínim el 70% a l’hora de pagar el menjador per als seus fills», diu Albert Ferràndez (ERC Lloret) i confirmen des de la junta actual de l’AFA. Una acusació relacionada amb l’acomiadament, produït l’octubre passat, de la coordinadora de menjador de l’escola en qüestió «per haver manipulat el sistema de gestió perquè els seus dos fills apareguin com a becats al 100% quan en realitat no estaven becats en absolut», van precisar en el seu moment des de l’entitat. «El més escandalós és que quan li van comunicar al regidor Escalona que l’associació estava al corrent de les presumptes irregularitats, ell els hi va fer un pagament de 2.090 euros, reconeixent d’aquesta manera que va fer alguna cosa que estava mal feta», afegeix Ferràndez.

Els grups encapçalats per Albert Robert (TxLloret), Lara Torres (+Lloret) i Albert Ferràndez (ERCLloret) van sol·licitar per instància al Consell Comarcal de la Selva el llistat d’alumnes becats a l’Escola Pompeu Fabra durant el curs 2022-2023, atès que llavors l’ens era corresponsable de la gestió de les beques-menjador. Donada la manca de resposta, a l’últim ple del consell el cap de l’oposició de l’ajuntament lloretenc, Albert Robert, va formular una pregunta per insistir en la petició de dades.

No afecta el Consell Comarcal

«Aquest cas no afecta la gestió de beques del Consell Comarcal, perquè si un alumne que no té l’ajut del menjador, no el té i punt. Un altre cas és la gestió que es fa d’aquest servei i que aquest no es pagués», explica el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Solà. «Hi ha una auditoria impulsada per la Generalitat per determinar tota la gestió econòmica d’aquest servei, saber com es portava a terme, i esbrinar si tothom pagava el que tocava», sentencia Solà.

A banda d’això, i d’estar en contacte amb la nova junta de l’AFA Pompeu Fabra, les formacions també van sol·licitar una auditoria per a l’associació amb la sospita que el mal funcionament hagués pogut anar més enllà del que ja s’ha exposat.

Per tot plegat, els grups de l’oposició consideren «raonable que l’alcalde Lamelas deixi Joan Antoni Escalona temporalment al marge dels seus càrrecs al govern municipal: pel bé de la investigació, de la reputació de l’ajuntament i de la imatge en si de Lloret de Mar». També creuen oportú que «s’elevi el cas a la Comissió Ètica del consistori».

Diari de Girona va demanar l’ajuntament de Lloret de Mar l’opinió de l’alcalde, Adrià Lamelas i del regidor Joan Antoni Escalona, però no va obtenir resposta.