Riudarenes s'integra al projecte Vescomtat de Cabrera

Una iniciativa que té com a objectiu posar en valor el patrimoni material i immaterial del territori

L'acte d'adhesió de Riudarenes al projecte

L'acte d'adhesió de Riudarenes al projecte / Consell Comarcal de la Selva

DdG

Riudarenes s'integra al projecte de dinamització cultural i turística del vescomtat de Cabrera. Un projecte que té com a objectiu posar en valor el patrimoni material i immaterial del vescomtat de Cabrera i, generar una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l'activitat cultural i econòmica entorn dels recursos vinculats al Vescomtat.

Avui al matí, s’ha fet l’acte d’adhesió del municipi al projecte. La signatura ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals, i de l’alcalde de Riudarenes, Josep Solé. També hi han assistit el vicepresident 3r i responsable de l’àrea, Albert Sanz, la consellera de Turisme, Jennifer Pérez, el conseller de Cultura, Josep Roquet, així com el tècnic del projecte, Àngel Vàzquez.

Amb aquesta adhesió de Riudarenes, ja són dotze les localitats que participen d’aquest projecte de dinamització cultural i turística a partir del llegat patrimonial dels Cabrera. 

Riudarenes i el Vescomtat de Cabrera

Riudarenes formà sempre part del Vescomtat de Cabrera, des del segle XI fins al XIX. L’actual municipi estava integrat en el terme del castell d’Argimon, que comprenia Riudarenes, l’Esparra, Castanyet, Vallcanera i Sils. Als segles XIV-XV el terme esdevingué batllia de Riudarenes. El 1599 una part de la batllia (l’Esparra i Castanyet) fou venuda als Vilademany.

El municipi s’adhereix al projecte afegint dos elements patrimonials, l’Església de Sant Martí de Riudarenes, temple d’origen romànic i que es troba documentat des de l’any 1190 i el Castell d’Argimon, documentat ja l’any 925 i que formava part del domini dels vescomtes de Cabrera des de mitjans del segle XI.

Amb aquest element, ja son 41 els elements patrimonials que s’han posat en valor des del projecte del Vescomtat de Cabrera, que des de l’any 2017 ha estructurat una proposta al voltant de tot el llegat patrimonial dels Cabrera a la comarca de la Selva i del relat històric d’aquest territori.

El president de l’ens selvatà, Martí Pujals, ha explicat que l’objectiu del projecte “ha estat posar en valor tot aquest patrimoni material i immaterial i desenvolupar una proposta conjunta per atraure nous públics als municipis que hi participen”. Actualment formen part del projecte els municipis d’Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Lloret de Mar, Osor, Riells i Viabrea, Riudarenes, Sant Feliu de Buixalleu, Sils i Vidreres.