Les pluges de la primavera i les elevades temperatures anticipen una presència massiva de mosquits aquest estiu a Catalunya, segons el president de l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental de Catalunya (ADEPAP), Quim Sendra, que avui ha donat a conèixer detalls sobre aquestes plagues. Durant una roda de premsa amb motiu del Dia Mundial del Control de Plagues, que se celebra el pròxim dia 6, Sendra ha anunciat que, a més dels mosquits –especialment del mosquit tigre–, també s'esperen plagues de xinxes, rates i altres rosegadors. «Les plagues tenen tres objectius: trobar un espai on reproduir-se, acumular recursos –aliments– i no tenir depredadors a prop, i cada vegada tenim menys eines per controlar-les, amb la qual cosa les altres dues facetes s'incrementen», ha afirmat el president de l'ADEPAP.

Per disminuir els efectes d'aquestes plagues –que suposen una inversió de 500 milions d'euros anuals a Catalunya–, l'especialista ha recomanat prendre mesures preventives i confiar en els professionals per garantir la seguretat i la salut ambiental en tots els àmbits de la vida quotidiana. «La gran plaga d'aquest estiu serà el mosquit tigre que, amb les pluges de la primavera i la prolongació de les altes temperatures provocada pel canvi climàtic, és present durant bona part de l'any», ha explicat l'expert.

Malalties

La crisi ambiental ha provocat que aquesta espècie de mosquit –que transmet malalties com el dengue, el Zika i el chikungunya– hagi adaptat els seus hàbits, que ja no són només nocturns, sinó també diürns. «Des de fa tan sols uns mesos, a més, hem detectat dos tipus de mosquit que encara no havíem albirat a Catalunya, en concret l''Aedes aegypti', que prové de l'Àfrica, i l''Aedes japonicus', d'Orient», ha afegit. Aquest estiu també notarem una presència de rates més gran, que arran del confinament han canviat els seus hàbits i s'atreveixen cada vegada més a conviure amb els humans, una cosa que, sumat a la normativa europea per restringir els productes per controlar-les, els rodenticides, augmenten la població d'aquests rosegadors.

«És una bona notícia que els rodenticides es restringeixin a la ciutadania, però el sector professional sap com utilitzar-los i per això demanem al Ministeri de Sanitat que reconsideri la seva decisió, ja que és un reglament que països com el Regne Unit eviten si els seus professionals actuen adequadament», ha dit Sendra. Així mateix, les empreses de control de plagues han d'informar de la detecció de la plaga i només poden utilitzar els productes per controlar-la durant 30 dies, un procediment que dificulta el seu extermini.

La mosca de la fruita

«Les trampes engomades també han obert debat a certs sectors que defensen que aquestes eines maten les rates provocant-los dolor, tot i que sense fer servir aquest tipus de productes haurem de debatre com aprendre a viure amb les rates», ha considerat el president de l'ADEPAP. Finalment, l'especialista ha destacat la plaga de xinxes que es preveu aquest estiu coincidint amb l'arribada massiva de turistes –es transmeten a través dels equipatges–, i ha assenyalat que, tot i que no transmetin malalties greus, provoquen picades molt molestes per a les persones.

Altres plagues comunes a Catalunya són la mosca de la fruita, que tampoc transmet malalties greus; la mosca negra, que afecta en zones pròximes a rius com l'Ebre i el Ter, i la vespa asiàtica, un depredador que ataca l'abella de la mel. «Les plagues suposen tres mals: l'econòmic –sobretot en el sector agrícola–, el sanitari –la transmissió de malalties– i les molèsties, és a dir, que tot i que no transmetin malalties greus, suposen malalties físiques i psicològiques», ha conclòs l'especialista.