L'OMS estudia si l'edulcorant aspartam de les begudes 'light' és potencialment cancerigen

L'organisme emetrà el 14 de juliol un informe que avalua el possible efecte d'una substància present en la Coca-Cola, l'Aquarius, la Fanta, el Nestea i l'Sprite

Ua estanteria amb refrescos

Ua estanteria amb refrescos / Pixabay

Redacció

L'aspartam, un edulcorant no calòric habitual en begudes 'light', dolces i altres productes alimentaris, podria ser declarat potencialment cancerigen per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que a mitjan juliol emetrà noves recomanacions sobre el seu consum. Productes com la Coca-Cola Zero o Light, l'Aquarius lliure sense sucres, la Fanta, el Nestea a la llimona sense sucres o el Sprite Fresh o Zero, entre altres, contenen aspartam.

Fonts de l'OMS confirmen que el 14 de juliol es publicaran dos informes sobre aquest tema, un d'ells del Centre Internacional de Recerques sobre el Càncer (IARC), la seva branca dedicada a l'estudi d'aquesta malaltia, on s'avalua el possible efecte cancerigen de l'edulcorant.

El segon estudi és a càrrec del Comitè d'Experts en Additius Alimentaris, gestionat conjuntament per OMS i per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), on es revisaran les actuals recomanacions de consum diari d'aspartam tenint en compte l'informe de IARC.

Des de 1981, els experts de l'OMS i la FAO han assenyalat que el consum d'aspartam era segur "dins de determinats límits": com a exemple s'assenyalava que la salut d'un adult mitjà podia córrer risc si prenia entre 12 i 36 llaunes de refresc amb aquest ingredient.

L'avaluació de IARC es va dur a terme en una reunió d'aquest òrgan del 6 al 13 de juny, mentre que els experts en additius de l'OMS i la FAO tenen en compte els seus resultats (ara com ara no públics) en una trobada del 27 de juny al 6 de juliol del qual sortiran les recomanacions finals.

Tots dos informes són confidencials fins al 14 de juliol, dia en què els resultats es publicaran per la revista especialitzada 'The Lancet Oncology' i la web oficial de l'OMS.

Utilitzat des dels anys 80

L'aspartam s'utilitza en la indústria alimentària des dels anys 80, i és al costat de la sacarina un dels edulcorants més utilitzats. L'Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA ha considerat des de 1974 que l'aspartam és segur, però altres veus han qüestionat aquesta postura. El Centre per a la Ciència en l'Interès Públic, un grup de defensa del consumidor, ha indicat que l'aspartam és de "gran preocupació" perquè hi ha "evidència convincent que causa càncer i és un carcinogen potent", segons recull 'Bloomberg'.

"Existeix un ampli consens en la comunitat científica i reguladora que l'aspartam és segur. És una conclusió a la qual han arribat una vegada i una altra les agències de seguretat alimentària de tot el món", ha dit l'Associació Estatunidenca de Begudes a 'Bloomberg'. Per part seva, empreses com Coca-Cola o Pepsico van declinar fer comentaris.

El mes de maig passat l'OMS ja va assenyalar que els edulcorants no són efectius per a controlar el pes a llarg termini i poden tenir efectes indesitjats si s'usen per molt de temps, com l'augment del risc de diabetis de tipus 2, de malalties cardiovasculars i de mortalitat en adults.

Per això, va desaconsellar el seu ús i va assenyalar que, en general, la gent ha de reduir el dolç de la seva dieta, i ha de fer-lo des d'edats primerenques per a gaudir d'una millor salut.

Entre els productes específics que va desaconsellar figuraven l'aspartam i la sacarina però també l'acesulfam K, advantame, ciclamats, neotame, sucralosa, stevia i els seus derivats.