Entrevista | José Antonio Martín Pallín Jurista

«L’extrema dreta no sap anar endavant i pretén aturar el temps»

Seria absurd negar la legalitat i fins i tot la legitimitat d’un partit amb 52 parlamentaris com Vox

Martín Pallín serà demà a la tarda Banyoles

Martín Pallín serà demà a la tarda Banyoles / La Nueva España

Albert Soler

Fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem, José Antonio Martín Pallín farà demà a Banyoles la xerrada «La democracia frente a la extrema derecha», la mateixa que fa pocs dies li van prohibir a la universitat de Valladolid. L’acte serà a les 19:30h a l’Escola Municipal de Música

I a vostè per què el van censurar? 

Encara estic esperant una explicació per part de la universitat. Imagino que perquè la xerrada anava de democràcia i extrema dreta, i a Castella i lleó fa un any i tres mesos que governen. Les preferències són subvencionar les escoles de tauromàquia. Ara bé, estic content, perquè m’han equiparat a Virginia Wolf, també censurada. N‘hi ha per estar agraït.

En censurar-me m'equiparen a Virginia Wolf i Lope de Vega, no està malament

I a Lope de Vega. Quasi res.

També. No està gens malament.

Què és exactament l’extrema dreta?

És el rebuig que es mostra als nous temps que res tenen a veure amb el passat. Està passant a molts països, des dels Estats Units fins als països nòrdics europeus. No saben què respondre i es refugien en l’immobilisme i el negacionisme. I hi ha molta gent que compra aquestes doctrines.

L'extrema dreta no sap què respondre alguns preguntes i es refugia en l’immobilisme i el negacionisme

A Espanya també és així? 

A Espanya té la peculiaritat que són hereus del franquisme. A Alemanya no es pot fer apologia de Hitler, però aquí el genocidi franquista continua present a les ments dels que creuen que encara és vigent allò de «cautivo y desarmado el ejército rojo...».

Mentre sigui només això i no hi hagi violència, podem suportar l’extrema dreta?

L’immobilisme i el negacionisme comporten retrocessos en drets fonamentals. Li tenen por al matrimoni no convencional. Abans n’hi tenien al divorci, però hi han agafat una afició desmesurada. De l‘avortament estan en contra, i de l’eutanàsia no saben què dir-ne. És un compendi de moltes coses, com que no saben anar endavant, pretenen aturar el temps amb prohibicions i censures.

Quan la política es redueix a un lema tan simplista com 'Que te vote Txapote', cal començar a preocupar-se.

L’esquerra ha facilitat involuntàriament l’ascens de l’extrema dreta?

No trobo que el govern de coalició hagi propiciat aquesta reacció. S’està manipulant de manera vergonyosa el terrorisme d’ETA. El 1977 es va donar l‘oportunitat a ETA de deixar les armes, i part dels seus membres van passar a la política, i d’altres van preferir, de manera descerebrada, continuar fotent trets. Aquest ha sigut l’aliment de l’extrema dreta. ETA ha sigut la font d‘aliment de l‘extrema dreta. Encara avui he vist a la tele una senyora que cridava «que te vote Txapote». Quan la política es redueix a un lema tan simplista, cal començar a preocupar-se.

Em referia més aviat a temes que l’esquerra prefereix no tocar gaire i deixa a l’extrema dreta, com la immigració.

L’esquerra -i fins i tot la dreta europea-propugna millorar les condicions de vida a l’Àfrica. Una dreta europea que no té res a veure amb la dreta espanyola del PP.

La dreta europea que no té res a veure amb la dreta espanyola del PP

Es qualifica Vox d’extrema dreta, però és un partit legalíssim. 

Seria absurd negar la legalitat i fins i tot la legitimitat d’un partit amb 52 parlamentaris. Seria fugir de la realitat. És extrema dreta typical spanish. Propugnen polítiques inconstitucionals, com acabar amb les autonomies, però és que la Constitució permet tota mena de reformes.

Sempre que es faci legalment.

Si es segueixen els requisits per a modificar-la que ella mateixa estableix, no hi ha res a objectar. 

Ens manca -no d’ara, de fa segles- un sistema educatiu com el francès o el portuguès, aquí ha estat tot en mans de l’Església

Hi ha crispació política?

La societat espanyola està molt polaritzada. Ens manca -no d’ara, de fa segles- un sistema educatiu com el francès o el portuguès, aquí ha estat tot en mans de l’Església. Quan Zapatero va incloure l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania, van saltar com a dòbermans l’Església, la dreta i totes les seves terminals mediàtiques, que són moltes més que en altres països. És un símptoma de les bases cíviques d’un país. Però sóc optimista, crec que la dreta raonable, com PNV o Junts, és majoritària.

Ha dit que Junts és raonable?

En el sentit econòmic de política de dretes. Ni està contra l’avortament ni han censurat res. Si parlem de referèndum unilateral, no cap ni a la Constitució ni a la UE. Un referèndum pactat, podria ser.

Si parlem de referèndum unilateral, no cap ni a la Constitució ni a la UE. Un referèndum pactat, podria ser

Bé, a Catalunya qui boicoteja i censura és l’independentisme d’esquerres.

Boicotejar actes és intolerable, ho faci qui ho faci.

Subscriu-te per seguir llegint