"Hola maca, busco una noia a la qual ajudar amb diners": crònica d'una estafa a base d'afalacs

Segons assenyalen des del Grup de Delictes Telemàtics (GDT) de la Guàrdia Civil, és necessari “denunciar els fets perquè siguin investigats"

Crònica d'una estafa a base d'afalacs

Crònica d'una estafa a base d'afalacs

Adriana Quesada

“Hola, maca. Estic buscant una noia sincera a la qual ajudar financerament amb 5.000$ a la setmana. T'interessa?”, pregunta Robert des del seu perfil d'Instagram a gairebé qualsevol dona que trobi en aquesta xarxa social. Poques li responen, conscients que les estafes per Internet són una cosa habitual. No obstant això, algunes, guiades per la necessitat, decideixen provar de respondre i veure què passa.

Amb missatges que haurà enviat mil vegades i que només còpia i enganxa, el suposat Robert informa la interessada que “no busca sexting ni fotos íntimes, només algú que li pari esment i doni consells”. En aquest moment, l'home comença a donar dades de la seva vida: va néixer a Ohio (els Estats Units), però ara viu a Alemanya fent negocis i “només necessita a algú que resi per ell”.

Una vegada que aconsegueix entaular conversa amb la noia, li dona el seu usuari de Telegram per a poder continuar xerrant: “No m'agraden les xarxes socials”, assegura. És així com la conversa passa a una altra plataforma on no té l'amenaça que li tanquin el seu perfil per rebre denúncies dels usuaris.

Telegram

La conversa comença a versar sobre la lleialtat i la importància de la comunicació. Les primeres preguntes no són més que curiositats i poc íntimes: quin és el teu menjar favorit, les activitats que t'agraden per a omplir el teu temps lliure i què estàs fent en aquest moment. A partir d'aquí, comencen a interessar-li dades més profundes com la religió, a la recerca d'aconseguir un punt en comú entre la seva víctima i ell: “La meva mare em va batejar en una església catòlica. Ella era una bona cristiana i el meu pare creia molt en Déu. He estat buscant quina és la veritat que amaguen la Terra i el Cel, així que he estudiat les religions molt profundament”.

No obstant això, no sols li interessa conèixer l'espiritualitat de la seva nova amiga, sinó que també li agrada conèixer dades més terrenals: on vius, si comparteixes pis i, per descomptat, quin cotxe tens. Una vegada li expliques totes aquestes coses creient que no tenen gens d'importància quan ell està a Alemanya, decideix enviar una llarga llista de normes a seguir entre les quals es troben no parlar d'ell a ningú, no discutir-li res i demanar-li tot el que necessitis sense cap vergonya. En principi, podria semblar un bon tracte a canvi d'aquests 5.000$, però, per què un empresari hauria de voler donar diners a desconegudes a canvi d'atenció?

Trista història

No hi ha res que uneixi més a la gent que la tragèdia, i la vida de Robert ha estat sobretot dramàtica: “Vaig perdre a la meva dona embarassada fa 15 anys en un accident d'avió. Em fa molt mal parlar del tema, però vull compartir el meu passat amb tu. És per això que vaig decidir començar a donar diners a joves per a donar-los una segona oportunitat, és com fer caritat”.

Una vegada ha aconseguit fer pena i calar en la persona que ho està atenent, comença l'estafa. Demana el Paypal de la dona per a així començar a donar-li “diners de manera setmanal a canvi de la seva atenció”. Malgrat que Paypal és considerat com una forma de pagament segura, aquest home té els seus trucs.

“Dona'm la teva adreça de Paypal i t'enviaré els diners, m'agrada donar alguna cosa el primer dia que parlo amb algú”, assegura. Una vegada la té, demana que mantinguis la calma i estiguis connectada per si de cas necessita la teva ajuda a l'hora d'enviar aquests diners. Mentre intenta enviarte-te la quantitat de 5.000$, es presenta un problema: “El teu perfil de Paypal no està verificat, necessito que paguis 55 € per a poder enviar-te el teu regal”. Aquesta quantitat de diners no és res en comparació del que ell vol enviar-te, però quan enviïs aquests 55 euros, Robert desapareixerà amb tot.

Qui és Robert?

Aquest perfil amb no més de 200 seguidors i algunes fotos de la mateixa persona ha de pertànyer a algú, però a qui? A pesar que Robert assegurava que estava vivint a Alemanya, no va tenir en compte una cosa: la seva IP revela que no està en aquest país, sinó que realment es troba als Estats Units, molt prop de Bellevue, una ciutat de Washington. Per què mentir en la seva localització? Per a generar confiança fent creure a la víctima que, d'alguna forma, no està tan lluny d'ella i que tenen coses en comú com, per exemple, la franja horària.

La següent pregunta és: A qui pertanyen aquestes fotos que apareixen en el seu perfil? Depèn de l'estafador amb el qual ens trobem, però Robert és un cas molt concret. Robert ha usat la imatge d'un fotògraf de Chicago (els Estats Units) especialitzat en drons, vídeos i exposicions interactives. Una persona que, tal vegada, no és conscient que la seva cara està sent usada en 75 perfils de diferents xarxes socials amb l'únic objectiu d'estafar a gent que està vivint una situació econòmica vulnerable.

Què fer?

Les dades personals són més importants del que creiem i difondre-les pot ser perillós. Aquest tipus d'estafes no sempre van per diners, sinó que tracten d'aconseguir dades de la víctima per a vendre-les o per a accedir als seus comptes bancaris. Cal tenir en compte que el robatori d'informació o dades per a difondre-les és un delicte el faci una empresa o una persona ja que la víctima està emparada per la Llei orgànica 7/2021, de 26 de maig, de protecció de dades personals.

Segons assenyalen des del Grup de Delictes Telemàtics (GDT) de la Guàrdia Civil, és necessari “denunciar els fets perquè siguin investigats. No tots arriben a ser esclarits, però el seu coneixement ajuda a disminuir la xifra negra de delictes ocults i a dimensionar adequadament el problema de la delinqüència informàtica”.

No obstant això, encara que el robatori de dades és molt comú, en el cas de Robert estem davant una persona que està principalment interessada en els diners.