Entrevista | Sonia Vaccaro Psicòloga

«No conec cap cas de dona que fes mal als fills per danyar l’home»

"Que hi ha dones que peguen a un home? Sí, però no pel fet de ser home. Amb la violència vicària passa igual."

Sonia Vaccaro va encunyar el terme "violència vicària".

Sonia Vaccaro va encunyar el terme "violència vicària". / AF

Albert Soler

La psicòloga argentina Sonia Vaccaro va encunyar el terme «violència vicària» per definir la que exerceix un cònjuge sobre els fills, amb l’objectiu de fer mal a l’altre cònjuge. Ara publica el llibre Violencia vicaria, on analitza 400 casos per ajudar a comprendre aquest fenomen

Espanya és líder en violència vicària? 

És líder en el sentit que jo vaig encunyar el terme, vaig donar-li nom a la violència vicària, i està inclosa en les lleis de violència contra la dona. Molts països han seguit l’exemple espanyol.

Em referia més aviat al nombre de casos.

Lamentablement, jo diria que la proporció és similar arreu. Igual que la violència contra la dona, que de fet la violència vicària és això.

Els països anaven legislant per a protegir la dona, i com que als fills no se’ls protegia de la mateixa manera, els violents es van adonar que allà tenien un instrument per a continuar amb el maltractament i la violència

La violència vicària ha existit sempre, tot i que sense aquest nom?

La forma més habitual de violència vicària, utilitzar als fills i filles per anar contra la mare d’aquests, s’ha començat a descriure a partir de la primera dècada d’aquest segle, si bé amb altres noms. La utilització dels fills per a danyar la dona, va sorgir a mesura que els homes violents trobaven obstacles. Els països anaven legislant per a protegir la dona, i com que als fills no se’ls protegia de la mateixa manera, els violents es van adonar que allà tenien un instrument per a continuar amb el maltractament i la violència.

Per què la violència vicària es considera «violència contra les dones», si hi ha també dones que la utilitzen contra els homes? 

No he conegut casos de dones que hagin fet mal als fills per a danyar l’home. Fa més de quaranta anys que exerceixo i no he trobat aquesta mena de casos. La violència vicària forma part de la violència estructural contra la dona. Que hi ha dones que peguen a un home? Sí, però no pel fet de ser home. Amb la violència vicària passa igual.

Però també hi ha dones que maten els fills, n’he vist força casos a la premsa.

Sí, però no per a danyar els homes.

Ah.

És un altre fenomen, hi ha dones que tenen un atac de bogeria, o qui sap per quins motius, i maten els fills. Però no per fer mal a l’home, no li diuen «ja veuràs què els passarà als teus fills si et vols divorciar de mi». Jo no he vist mai això, si algú ho ha vist, seria important que ho estudiés, aplegués casuística i li posés nom.

Si segons vostè, només existeix violència vicària en un sentit, és perquè els homes són més malvats que les dones?

Els éssers humans naixem de mare, per tant, una criatura està més apegada a la mare, la mare alimenta el nadó, etc. No estem parlant d’homes normals, sinó violents. Homes masclistes, que no com parteixen les tasques de la paternitat, que no són igualitaris en la criança. Individus que exerceixen poder i control a l’estil més arcaic, que consideren que la dona i els fills li pertanyen. És el patriarcat com a ordre social en el qual vivim des de fa més de 5.000 anys. És en aquest escenari, que es dóna la violència contra la dona.

En el patriarcat com a ordre social hi vivim des de fa més de 5.000 anys

Sí que som dolents, els homes.

No tots els homes exerceixen violència, però hi ha una violència estructural. Aquí és on hi ha la violència vicària.

Creu que els homes són més violents que les dones?

Als homes se’ls ha format en base a la força, al poder i a l’exercici del domini. La masculinitat hegemònica és així, i lamentablement el patriarcat l’ha reforçat. No crec que sigui perquè tenen més força o més hormones, crec que té a veure amb la cultura i la socialització de gènere que reben. M’agrada posar l’exemple de la beguda: no és que produeixi res, sinó que allibera, hi ha homes que si beuen es posen violents, i n’hi ha d’altres que ploren. Per tant, la violència no és un atribut del sexe masculí, ho és de la socialització del gènere masculí.

Hi ha solució a aquesta violència, o hem d’aprendre a conviure-hi?

Es refereix a la violència o a la violència vicària?

Recents estudis diuen que la violència de gènere ha augmentat molt, especialment entre adolescents

No sé, a totes dues.

Hi ha d’haver solució, el patriarcat ha d’anar desapareixent, estem intentant canviar-lo. S’ha avançat, però falta moltíssim, recents estudis diuen que la violència de gènere ha augmentat molt, especialment entre adolescents. Hem de continuar parlant-ne i educant una societat amb igualtat de drets. Una societat realment igualitària funcionaria molt millor que una on la meitat de la societat, les dones, estiguin sotmeses a l’altra meitat.

Subscriu-te per seguir llegint