Metges de Catalunya demana a la ministra de Sanitat més finançament, jornades de 35 hores i reduir llistes d'espera

El sindicat reclama a García polítiques "decidides" per millorar el sistema sanitari, en situació "crítica"

Metges durant una protesta en una imatge d'arxiu

Metges durant una protesta en una imatge d'arxiu / Imanol Olite/ACN

ACN

Metges de Catalunya ha demanat a la nova ministra de Sanitat, Mónica García, que tiri endavant polítiques "decidides" per millorar el sistema sanitari. El sindicat ha assenyalat algunes mesures per revertir la situació "crítica" del sector i que la tasca de la ministra deixi "empremta". Millorar el finançament dels sistemes autonòmics, reduir les llistes d’espera i recuperar la jornada de 35 hores són algunes de les propostes. També demanen la revisió dels rols competencials de cada categoria professional per evitar l’intrusisme laboral, la reforma del procés d’homologació de títols extracomunitaris per agilitzar els tràmits i verificar la formació i la regulació de l’ús de la intel·ligència artificial.

A més, volen que s’activi el registre estatal de professionals sanitaris, creat l’any 2012 amb la finalitat de conèixer les necessitats dels professionals i planificar les polítiques de recursos humans adequades per garantir la sostenibilitat del sistema. “El registre s’ha de convertir en un instrument de referència per definir anualment l’oferta de places MIR en funció de les jubilacions previstes i el dèficit d’especialistes per territoris”, ha remarcat Metges de Catalunya.

El sindicat demana a García que no s’"oblidi" dels problemes de salut mental que pateix el col·lectiu mèdic, amb una incidència del 50% de la síndrome d’esgotament professional. "Com a metgessa d’un gran centre sanitari coneix perfectament aquesta realitat, relacionada directament amb la sobrecàrrega de treball, la pressió, l’estrès i la incapacitat de desconnexió del personal facultatiu", ha expressat.