Entrevista

Anna Arnau: "Si falten referents femenins, encara se'ns menysté més"

Vice-Degana del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i enginyera tècnica industrial

Anna Arnau, Vice-Degana del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i enginyera tècnica industrial.

Anna Arnau, Vice-Degana del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i enginyera tècnica industrial.

Meritxell Comas

Anna Arnau, és Vice-Degana del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i enginyera tècnica industrial.

-En algun moment li va fer por dir: 'mama, vull ser enginyera'?

-No vaig tenir mai por de dir-li: 'mama, vull ser enginyera', com el pare.

-Per què costa tant que l'enginyeria atregui el talent femení?

-Perquè no se sap exactament què fa una enginyera. Molta gent es pensa que som una espècie rara, que ens passem el dia fent càlculs complicadíssims, que estem en un laboratori investigant efectes especials i sobrenaturals o que remenem substàncies que poden explotar. Hi ha una nebulosa al voltant de la tasca que ha de desenvolupar un enginyer o enginyera. Cosa que no passa amb un metge, un arquitecte o un advocat malgrat totes i cadascuna de les especialitats.

-Què es pot fer per a revertir-ho?

-Explicar què fem. Fer-nos més visibles a la societat. A veure quin dia surt una sèrie de Netflix on els protagonistes siguin un enginyer tècnic mecànic casat amb una enginyera química, que té d'amant un enginyer topògraf. En realitat, la gent no és conscient que l'enginyeria soluciona molts dels seus problemes. Tothom té un gestor de confiança, un metge o un advocat. Per què no dir ben alt que tenir un amic enginyer et soluciona molts maldecaps?

"Ens calen aquestes dones enginyeres en qui emmirallar-nos i a qui reconèixer"

— Anna Arnau . Vice-Degana del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i enginyera tècnica industrial

-Què passa si falten referents femenins?

-Si falten referents femenins, encara se'ns menysté més. Encara ens fem menys presents i ens calen aquestes dones enginyeres en qui emmirallar-nos i a qui reconèixer.

-Es desplacen als instituts per a donar a conèixer els estudis als alumnes de 4t d'ESO. Com els perceben els estudiants?

-Crec que se sorprenen i que no s'esperen el que els expliquem. Intentem apropar aquests estudis tècnics i fer-los veure que el ventall és molt ampli i que el futur necessita enginyers i, sobretot, enginyeres. És un talent que ens perdem i això avui, en una societat tan global i plural, no es pot permetre.

-Al llarg de la seva trajectòria professional, ser dona li ha estat mai una barrera?

-Diria algun obstacle, més que una barrera; però estic acostumada a sortejar tota mena de traves.