Criptomonedes a canvi d'escanejar-se l'iris: Què és Worldcoin, l'últim negoci del pare de ChatGPT?

La crida al diner fàcil emplena de joves la convocatòria per cedir dades biomètriques a través de l’ull a Worldcoin, del creador de ChatGPT

Estand de Worldcoin en el centre Westfield Glòries, on escanejaven els iris, mentre es feien cues en l'exterior del recinte

Estand de Worldcoin en el centre Westfield Glòries, on escanejaven els iris, mentre es feien cues en l'exterior del recinte / ELISENDA PONS

Carles Planes Bou

El juliol passat, desenes d'orbes platejats d'aspecte futurístic van aparèixer en ciutats de tot el món. Es tracta d'una màquina dedicada a escanejar els ulls dels usuaris, un procés que en principi pretén servir per a distingir entre humans i robots i "garantir la seguretat" dels qui inverteixen en criptomonedes. Es tracta de la peça central de Worldcoin, el projecte de Sam Altman, director executiu de OpenAI, la signatura responsable del famós ChatGPT. Un projecte qualificat de "distòpic" i que en els últims dies està provocant llargues cues en centres comercials catalans i de la resta de l'Estat, on s'incentiva aquest escaneig amb 30 euros en 'tokens' als quals s'accedeix a través d'un moneder virtual de l'empresa.

Fundada fa tres anys, Worldcoin es ven com una "xarxa financera i d'identitat global basada en la prova de la personalitat", segons un comunicat publicat en el seu web. Què significa això? L'ambició d'aquesta plataforma és que els usuaris puguin crear-se una identitat digital anònima i verificada que garanteixi la seva privacitat a internet i que els serveixi per a distingir-se de la intel·ligència artificial (IA), una cosa així com un DNI digital. Dit d'una altra manera: un usuari que usi un avatar podrà demostrar que és una persona real sense haver de revelar qui és.

La normalització d'eines de IA està fent que cada vegada sigui més complicat distingir els continguts creats per humans d'aquells generats per un programa informàtic. Aquest problemàtica creixerà a mesura que guanyi pes la immersió en mons virtuals i això, al seu torn, podria fer que el projecte d'identificació que proposa Worldcoin sigui cada vegada més demandat. Davant aquest escenari, Altman vol ser el primer a ocupar aquest potencial negoci. Curiosament, l'empresari proposa ara una solució per al problema que han originat els productes de OpenAI, la seva altra empresa.

Escanejar els teus ulls

El primer pas perquè aquesta idea funcioni és que milers de persones acceptin que la companyia escanegi el seu rostre i el seu globus ocular. Aquest escàner rep un número únic que identifica a la persona i que s'emmagatzema en una base de dades en la qual, segons la companyia, ja figuren els registres de milions de persones. Worldcoin ha explicat que l'iris és el mètode més fiable per a identificar a un humà i que, després de perfeccionar els seus sistemes, anonimitzarà i esborrarà les dades biomètriques dels usuaris. Així i tot, el regulador britànic ja va assegurar que investigaria aquesta pràctica.

Els orbes ja han estat desplegats a Tòquio, Miami i Lisboa, Barcelona, Madrid, Berlín, Londres, Los Angeles, Singapur o Buenos Aires. En total, la companyia ha assegurat que hi haurà 1.500 dispositius en fins a 35 localitats de tot el món.

Criptos a canvi del teu iris

Per a incentivar aquest procés, Worldcoin ofereix unitats d'una criptomoneda pròpia a aquells que cedeixin les dades biomètriques del seu iris. La idea és que la possessió i la compravenda d'aquesta nova divisa virtual, el valor actual de la qual gira entorn dels dos dòlars, augmenti la seva popularitat i valor.

No obstant això, no l'ofereix a tot el món, sinó solament en aquells països en els quals no hi ha una regulació que ho impedeixi. Així, als Estats Units no es pot fer.

Dubtes i temors

Aquest sistema genera molts recels. D'una banda, la seva lògica fa témer que Worldcoin acabi pastant milions de dades sensibles o que aquests caiguin en altres mans indesitjades, la qual cosa generi problemes de privacitat. Empleats de la companyia van denunciar l'any passat en una recerca de BuzzFeed que "fallades en la tecnologia" d'escanejat "han obert la porta al frau". Per l'altre, es tem que l'ús de criptomonedes com a reclam econòmic atregui a més usuaris, alimentant el primer problema.

Worldcoin ha promès obrir el camí per a l'establiment d'una renda bàsica universal –ingrés econòmic que rebrien tots els ciutadans sense cap condició– "finançada per la IA" i "augmentar dràsticament les oportunitats econòmiques". No obstant això, Altman no ha explicat com pretén que el seu sistema es converteixi en una utopia tecnològica, fet que genera encara més sospites. L'esmentada recerca periodística de BuzzFeed va destapar que l'empresa "ha enfadat a les mateixes persones a les quals diu intentar ajudar", indignant especialment a usuaris a Àfrica i Àsia als qui s'hauria negat els diners que se'ls va prometre a canvi d'escanejar els seus ulls.

Qui està al darrere?

"Aquest és el començament d'un llarg viatge. Sobretot al principi, les coses no seran perfectes", ha explicat el seu cofundador i director executiu, el físic alemany Alex Blania. Darrere de Worldcoin hi ha la 'startup' Tools For Humanity, impulsada per Blania i per Altman amb l'objectiu de "garantir un sistema econòmic més just". segons el seu web.

També hi ha els diners de Andreessen Horowitz i Khosla Ventures, dos dels majors fons de capital de risc dels Estats Units. Totes dues signatures destaquen per invertir en el sector de la tecnologia, ajudant així a impulsar companyies com Facebook, Twitter, Airbnb, Stripe, Coinbase o Oculus VR. El nou i controvertit projecte ha rebut un total de 125 milions de dòlars. A Altman li són igual les crítiques: "Com en qualsevol projecte ambiciós, pot ser que funcioni o pot ser que no, però així és com es progressa".