Declaren innocent un home que ha passat 15 anys a presó i que van confondre amb un violador de Girona

Vídeo | Declaren innocent un home que ha passat 15 anys a presó i que van confondre amb un violador de Girona

Alex Bancells / Agència ATLAS

EFE

El Tribunal Suprem ha anul·lat la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona que va condemnar el 1992 el ciutadà marroquí Ahmed Tommouhi, que va estar 15 anys a la presó en ser confós amb un violador que va sembrar el terror a Girona, Barcelona i Tarragona.

L'alt tribunal estima el recurs de revisió del condemnat contra la sentència ferma dictada per l'Audiència, que va imposar 24 anys de presó per dos delictes de violació i dues faltes de lesions a Ahmed Tommouhi, que va ser posat en llibertat condicional el 18 de setembre de 2006 després de complir més de les tres quartes parts de la seva condemna.

El recurs es basava en nous elements de prova, com ara uns informes pericials sobre el semen trobat en una peça íntima de la dona agredida i que no es correspon amb els marcadors del condemnat. De fet, aquests informes es van realitzar el 1992 per la Policia Científica de Barcelona però mai van arribar a coneixement del tribunal malgrat ser una prova admesa que formava part del procediment atès que els pèrits no van acudir a declarar a la vista oral i l'Audiència no va suspendre el judici per citar-lo. les proves corrobaraven que el semen esra d'Antonio Garcia Carbonell, qui en el moment dels fets tenia semblança física amb Tommouhi.

El Suprem ha avançat aquest dijous la sentència a les parts i els pròxims dies farà pública la sentència íntegra.

Ahmed Tommouhi va sortir en llibertat condicional el 18 de setembre del 2006 de la presó de Can Brians (Baix Llobregat), d'acord amb l'article 192 del Reglament Penitenciari i després d'haver complert més de les tres quartes parts de la condemna.

Aquest ciutadà marroquí i el seu compatriota Abderrazak M. van ser empresonats el 1991 per complir penes que sumaven més de dos segles de presó per diversos delictes de robatori i violació, si bé la Fiscalia va sol·licitar l'indult per a tots dos al dubtar de la seva autoria.

El llavors fiscal en cap de Catalunya, José María Mena, va signar l'abril del 1999 una proposta d'indult al Govern dos anys després que el Tribunal Suprem anul·lés ja una de les sentències per violació contra Ahmed Tommouhi perquè les anàlisis d'ADN van demostrar que el semen de la víctima pertanyia al ciutadà espanyol Antonio García Carbonell.

Antonio García Carbonell va ser condemnat a un total de 228 anys de presó per atacar i robar el 1995 cinc parelles de nuvis o amics a les localitats de Santa Coloma de Cervelló, Esparreguera, Sant Feliu de Llobregat, Castellbisbal, l'Arboç del Penedès i Sant Boi de Llobregat. A més, va ser el primer pres en beneficiar-se de la fi de la Doctrina Parot el 2013 i només sortir va ser enxampant pel conegut com crim de Cabanes, on va morir una dona gran després de ser colpejada i violada.

Garcia Carbonell, que actuava en companyia d'una altra persona, guardava en el moment dels fets una extraordinària semblança física amb Tommouhi.

José María Mena va explicar en proposar l'indult, que finalment no va ser concedit, que no disposava de proves sòlides per sol·licitar al Suprem la revisió de les condemnes pels delictes de violació pels quals es va empresonar Tommouhi i Abderrazak M., mort a la presó a l'abril del 2000.

Ara el Suprem ha anul·lat la sentència que tenia pendent de revisió.

En una entrevista concedida a EFE TV el 26 de setembre del 2006 Tommouhi, que actualment té 72 anys i que mai no va demanar l'indult que proposava el fiscal ja que sempre va negar ser autor dels delictes, va sol·licitar als jutges que revisessin el seu cas per recuperar el seu honor i el de la família.