Interior expulsa els sis mossos condemnats per una agressió racista al Bages

Durant el judici, els agents van reconèixer que havien colpejat, escopit i acovardit amb un tret a l'aire a un jove negre el gener del 2019 a Sant Feliu Sasserra

Els sis mossos a la taula d'acusats durant el judici a l'Audiència Provincial de Barcelona

Els sis mossos a la taula d'acusats durant el judici a l'Audiència Provincial de Barcelona / ACN

EFE

El departament d'Interior ha expulsat del cos dels sis agents dels Mossos d'Esquadra condemnats el setembre passat després d'admetre que van colpejar i vexar amb insults racistes un jove negre al Bages, a Sant Feliu Sasserra. Fer efectiva l'expulsió d'aquests sis agents estava pendent d'un tràmit judicial: notificar a la Generalitat l'executòria de la sentència.

Fonts de la conselleria han informat a l'agència Efe que divendres passat la Generalitat va rebre aquesta executòria, i que ahir dilluns es va signar el tancament dels expedients disciplinaris que es van obrir per a la seva expulsió, així que, des d'avui, els sis mossos ja no formen part del cos.

El departament d'Interior s'havia compromès a expulsar aquests agents, després que pactessin una condemna d'un any de presó i sis mesos d'inhabilitació per un delicte contra la integritat moral i un altre de lesions lleu.

Després d'arribar a un acord de conformitat entre les parts, la secció 21 de l'Audiència de Barcelona va dictar "in voce" la condemna el dia del judici -el 18 de setembre-, i el 21 d'aquell mateix mes el va plasmar per escrit en una sentència, que va ser notificada a les parts el 22 de setembre, segons ha precisat la setmana passada el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Interior estava des d'aleshores pendent que la Direcció General de la Policia rebés la notificació de l'executòria dels sis mossos condemnats per procedir al seu "immediat compliment" i tancar definitivament els expedients disciplinaris que se'ls van obrir amb la seva expulsió del cos, fet que es va materialitzar ahir amb la firma.

En el judici, els sis mossos van reconèixer que havien colpejat, escopit i acovardit amb un tret a l'aire un jove negre el gener del 2019, entre insults racistes com "mono" o "merda humana".

Els agents, per als quals la Fiscalia demanava inicialment tres anys i mig de presó i quatre d'inhabilitació, van pactar amb les acusacions una sentència de conformitat que incloïa també una multa de 300 euros i una indemnització de 80.000 euros per a la víctima, quantitat de què respon la Generalitat com a responsable civil subsidiària.