La Fiscalia de Menors va advertir que hi havia nens "en risc" dins de la secta de l'ayahuasca

Abans de les 18 detencions efectuades per la Policia, diversos experts van denunciar que hi havia menors "sense escolaritzar", amb problemes "d'aïllament" i "accés a drogues" a les comunes d'Inner Mastery

Detingut a Lloret un membre d'una secta dedicada a fer rituals neoxamànics

La Policia Nacional va detenir 18 integrants d'Inner Mastery a Madrid, Girona, Màlaga i Eivissa

Carles Tamayo

Vanesa Lozano

Un any abans que la Policia entrés a quatre "epicentres d'evolució interior" de la secta més gran d'ayahuasca i en detingués a 18 integrants, la Fiscalia de Menors va rebre un informe de la Delegació de Drets Socials de l'Ajuntament de Marbella que alertava que hi havia "menors en risc" dins d'Inner Mastery, segons ha pogut saber CAS OBERT, el canal de recerca i successos de Prensa Ibérica.

Aquesta denúncia, sorgida arran d'una intervenció que l'Equip de Menors de l'ajuntament va dur a terme amb els fills, menors de 12 anys, de dos seguidors del grup, va fonamentar juntament amb un altre informe elaborat pel Centre d'Atenció d'Addiccions de Marbella, la intervenció de la Policia Nacional en el marc de l''operació Kambó', desenvolupada el juny passat a Madrid, Màlaga, Eivissa i Girona però donada a conèixer aquest mes.

"Dues mares"

"Amb l'excusa de la llibertat de criança i del respecte a les decisions del menor, es poden estar cometent importants negligències amb els menors en el grup", adverteix un d'aquests informes en poder de la policia i del jutge. L'escrit, signat pel responsable del Programa de Dependències Grupals del consistori de Marbella, José Miguel Cuevas, informa que alguns adeptes d'Inner Mastery tenen als seus fills "sense escolaritzar" o amb "importants absentismes escolars", segons els indicis i testimoniatges recaptats pels experts.

Assenyala que s'han detectat "problemes de socialització" en aquests menors i adverteix que podrien trobar-se en "risc d'aïllament", a més d'estar exposats a "greus riscos per a la salut" en tenir "accés a drogues en els seus propis domicilis".

"Existeixen indicis i testimonis que hi ha menors que es queden amb molta freqüència a càrrec de terceres persones. Per exemple, hi ha menors que arriben a expressar amb naturalitat que tenen 'dues mares', referint-se com a 'mama' a una cuidadora o integrant del grup, davant de la seva veritable mare, que sembla que no vivia en el mateix domicili", explica l'especialista, expert a tractar a víctimes de sectes i a les seves famílies.

Alerta d'un col·legi

"Cal tenir en compte que en aquestes organitzacions resulta freqüent que el benefici del grup (i els interessos del líder) estiguin per sobre de tot, també per sobre de les necessitats dels menors. En concret, en aquest grup existeixen testimonis i informes que apunten al fet que els menors han estat traslladats de manera abrupta d'un lloc a un altre, que alguns estan desescolaritzats o amb importants absentismes escolars", exposa. En aquest sentit, l'informe recull la denúncia d'un col·legi alertant de l'"incompliment de les normes del centre" per part de diversos alumnes i "la falta d'interès" dels seus tutors legals", seguidors d'Inner Mastery.

L'equip directiu d'aquest centre va arribar a posar en coneixement de Drets Socials que els nens "no vestien de manera adequada" o "deixaven d'anar al col·legi perquè al menor no li venia de gust anar-hi".

Els líders de l'organització portaven l'ayahuasca des de la selva colombiana, segons les perquisicions

Els líders de l'organització portaven l'ayahuasca des de la selva colombiana, segons les perquisicions / Policia Nacional

"Nens presents en rituals"

L'informe del Centre d'Atenció d'Addiccions de Marbella també fa constar la seva "preocupació" perquè "les preses d'ayahuasca, kambó i d'altres drogues consumides pels seguidors d'Inner Mastery es realitzen en domicilis en els quals hi ha menors convivint". I afegeix que "aquests consums es realitzen per part no sols de persones del sistema familiar dels nens, sinó en rituals on desenes de persones estan exposades a l'efecte d'aquestes drogues. Hi ha testimonis que descriuen que els menors estan en habitacions contigües a aquestes preses, també n'hi ha que afirmen que els nens són presents en el moment del ritual".

Els especialistes recorden que el que els integrants del grup coneixen com a "recursos ancentrals" es tracta en realitat de "drogues al·lucinògenes", i que aquestes "poden provocar conseqüències en certa manera impredictibles en persones habitualment vulnerables que acudeixen als retirs per suposats problemes de salut mental". Per això, "no es pot descartar que els menors puguin patir conseqüències derivades d'accidents provocats per la presa de drogues al·lucinògenes per part dels adults", afirmen. Fa uns dies, CAS OBERT va publicar el testimoni d'una exadepta d'Inner Mastery que va descriure com, durant el temps que va estar dins del grup, "hi havia brots psicòtics en tots els rituals".

A més, aquestes drogues són "presents en el domicili i poden ser accessibles per als menors", segons l'informe. Almenys "els dies en què es practiquen rituals". Substàncies que són "enaltides pels integrants d'Inner Mastery, que les consideren 'medicines per a l'ànima o per a l'esperit', la qual cosa comporta un major risc de consum per part dels menors", a més que "podrien estar creixent en un ambient en el qual s'enalteix i es defensa obertament l'ús de drogues il·legals, tot en un ambient molt místic i alternatiu que s'oposa a les normes del món social", afegeix.

Sexe i ayahuasca

El youtuber Carles Tamayo es va infiltrar en una comuna d'Inner Mastery el 2022 i va ser testimoni de com vivien els menors: "El primer que em sorprèn en arribar a la comuna és constatar que hi ha diversos nens, malgrat ser dijous al matí... nens, amb el risc que suposa per a un menor estar en un entorn com aquest", explica en un dels seus vídeos, en el qual una exadepta del grup assegura que allà "els nens veuen coses que no haurien de veure: per exemple, gent que està sota els efectes de l'ayahuasca i està tenint sexe".

Segons els informes enviats a la Policia i la Fiscalia, Inner Mastery "ofereix pseudoteràpies de creixement personal": "segons asseguren, treballen amb un equip de més de 200 professionals de la salut, però no mostren cap número de registre sanitari a la web i no tenim constància que tinguin activitat sanitària registrada. De fet, com 'Inner Mastery' no consta cap centre sanitari a Andalusia, malgrat que a Marbella sí han tingut una seu en la qual realitzen activitats pseudosanitàries".

El responsable del Programa de Dependències Grupals de Marbella critica "la paradoxa que ofereixin tractar addiccions a través del consum de drogues, en un suposat entorn controlat i assistit, però que, segons sembla, no té cap autorització sanitària, seguint unes pràctiques més pròximes al xamanisme i el sectarisme que al d'una pràctica sanitària".