Detingut a Lloret un membre d'una secta dedicada a fer rituals neoxamànics

La Policia Nacional i Vigilància Duanera han desarticulat la banda d'àmbit internacional establerta a Espanya i que subministrava psicoactius prohibits i perillosos per la salut als participants

Requisen un quilo de mescalina i gran quantitat de psicoactius, entre els quals hi ha 60 quilos d'ayahuasca

Vídeo | Cau una secta dedicada a fer rituals neoxamànics amb ramificacions a Lloret

CNP

Eva Batlle

Eva Batlle

La Policia Nacional i el Servei de Vigilància Duanera han desarticulat secta dedicada a fer rituals neoxamànics. La banda d'àmbit internacional estava establerta a Espanya i subministrava psicoactius prohibits i perillosos per la salut als participants. Un dels arrestats s'ha fet a Lloret de Mar i en total, n'hi hagut 18.

Segons la policia els arrestats promocionaven i desenvolupaven els rituals per les quals els participants pagaven amb ànim de lucrorituals i subministraven les substàncies.

L'organització mantenia seus conegudes com a epicentres d'evolució interior a Espanya (Madrid, Barcelona, Màlaga, Granada i Eivissa) i en altres països com França, Itàlia, Bèlgica, Irlanda, Finlàndia, Romania, Malta, Mèxic, Colòmbia i Turquia, entre altres.

A l'aeroport de Madrid i als registres realitzats, els agents han intervingut estupefaents com un quilo de mescalina i gran quantitat de psicoactius entre els quals destaquen 60 quilos d'ayahuasca. Un metge i la seva parella, que es feia passar com a llicenciada en medicina, eren els encarregats d'avalar i supervisar el consum de les substància.

Els arrestats a Lloret de Mar, i a les localitats madrilenyes de (4) Fuente el Saz del Jarama, (1) Valdetorres del Jarama , (10), Madrid capital, (1) Eivissa, (1) Màlaga estan acusats de per la participació en delictes de pertinença a organització criminal i contra la salut pública, entre d'altres. A alguns dels detinguts, a més, se'ls imputen els delictes de tràfic d'éssers humans, intrusisme professional, contra els drets dels treballadors, contraban i infracció a la llei d'estrangeria.

La investigació l'han fet agents de la Comissaria General d'Informació i funcionaris de la Unitat Regional Operativa de Madrid de la Direcció General de Vigilància Duanera (Agència Estatal d'Administració Tributària), amb el suport de les Brigades provincials d'Informació de Barcelona, Granada , Brigada Local d'Informació d'Eivissa, la Comissaria General de Policia Judicial i la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres.

L'operació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 43 de Madrid -el qual ha mantingut secret de sumari fins al mes passat- i per la Secció Antidroga de la Fiscalia Provincial de Madrid.

La policia amb una detinguda

La policia amb una detinguda / Policia Nacional / Servei de Vigilància Duanera

Substàncies psicoactives elaborades a Colòmbia

La investigació va començar quan agents especialitzats en la lluita contra les sectes destructives van detectar la presència d'un entramat comercial que promocionava a través de xarxes socials i llocs web la celebració de rituals neoxamànics. En aquests anuncis es prometia una millora de la salut física i emocional dels participants gràcies al consum de diferents psicoactius. Després de la realització de diverses gestions, els agents van poder comprovar quina organització mantenia una seu a la selva colombiana on disposava dels mitjans i matèria primera necessària per elaborar el beuratge de l'ayahuasca, que posteriorment introduïa clandestinament a Espanya a través de l'aeroport de Madrid mitjançant mules o simulant importacions d'altres productes. A més, van detectar nombrosos enviaments de paqueteria dirigits a membres del grup que contenien mescalina i ayahuasca.

Difrents seus

L'organització comptava amb seus anomenades epicentres d'evolució interior distribuïdes a les províncies de Madrid, Barcelona, Màlaga, Granada i Eivissa, diferents països d'Europa (França, Itàlia, Bèlgica, Irlanda, Finlàndia, Romania, Malta, principalment) i a altres parts del món (Mèxic, Colòmbia i Turquia), on celebraven aquests rituals i on residien els membres de l'organització realitzant llargues jornades de treball en condicions irregulars.

Retirs

Els arrestats promocionaven i organitzaven internacionalment múltiples retirs anomenats d'“evolució interior”, on subministraven als assistents substàncies psicoactives prohibides i perilloses per a la salut, com ara ayahuasca, gripau bufo, granota kambó i peyote. Aquest consum era supervisat per un metge col·legiat i la seva parella -la qual es feia passar per Llicenciada en medicina-, fet amb què avalaven la idoneïtat de la pràctica. Per això, disposaven -fins i tot- d'una plataforma en línia, mitjançant la qual distribuïen aquestes substàncies.

La figura del líder de l'organització, mort durant la instrucció de la causa, era considerada pels seus adeptes com un mestre espiritual o guru. A aquest, a més, l'acusen de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual i d'afavoriment a la immigració clandestina.

Sorpresos abans del ritual

Durant els registres, van sorprendre a part dels investigats iniciant la celebració d'un ritual, moments abans de facilitar els psicoactius referits a un nombrós grup d'assistents. A l'operatiu s'han realitzat un total de 8 registres -així com a nombroses intervencions d'enviaments postals dutes a terme pel Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a l'aeroport de Madrid- en què s'han intervingut 24.000 euros i diferent moneda estrangera en efectiu, 1 quilo de mescalina, més de 60 quilos d'ayahuasca, altres substàncies psicoactives i instruments per al consum. També un datàfon, material informàtic i de producció audiovisual, nombrosos telèfons mòbils, dos drones i un vehicle d'alta gamma, entre d'altres efectes.

Informar anònimament

Segons els investigadors, aquest tipus de substàncies psicoactives són habitualment utilitzades en el marc de cerimònies practicades per les anomenades “sectes new age”, concretament en rituals de tall neoxamànic. El fet que l'administració s'acompanyi de diversos estímuls com ara parafernàlia ambiental, cants, llums, encens, etc., col·labora a induir estats dissociatius de la consciència que porten a la introjecció de normes de comportament social i individual esperat. Així, els psicoactius es converteixen en un instrument utilitzat pel xaman per a la captació i control coercitiu del grup. A més, aquestes substàncies també serien utilitzades com a teràpia substitutiva de la medicina convencional.

Els especialistes encarregats d'aquestes investigacions mantenen habilitat el correu electrònic sectasdestructivas@policia.es perquè qualsevol ciutadà pugui informar de forma anònima i confidencial sobre fets relacionats amb les activitats de grups de tall sectari.