Mor un sanitari després de rebre una puntada de peu als testicles per part d'un pacient

Els sindicats del centre sanitari asseguren que no es van aplicar els protocols d'agressió ni les mesures preventives adequades

L'Hospital Fundación Instituto San José, en una imatge d'arxiu.

L'Hospital Fundación Instituto San José, en una imatge d'arxiu. / FUNDACIÓN INSTITUTO SAN JOSÉ

EFE

EFE

Comissions Obreres Sanidad Madrid ha denunciat a Inspecció de Treball la mort d'un treballador de l'Hospital Fundación Instituto San José el passat 15 de febrer després d'haver estat agredit per un pacient del centre

En la denúncia, s'assenyala que no es van aplicar els protocols d'agressió en l'entorn laboral, que l'empresa no va adoptar les mesures preventives adequades, i que el treballador mort, així com la resta dels professionals, no tenen la formació suficient per enfrontar-se a circumstàncies com aquesta.

Els fets van passar el 15 de febrer passat, a les 17.30 hores, en el pavelló San Nicolás de l'Hospital Fundación Instituto San José -residencia per a persones amb discapacitat intel·lectual- de Madrid. Juan Alfonso R. P., de 57 anys i tècnic en cures d'auxiliar d'infermeria, realitzava les seves funcions habituals quan un pacient es va acostar a ell, el va agafar per les espatlles i li va propinar una forta puntada de peu en els testicles.

El treballador va caure a terra lateralment, va perdre temporalment la consciència i es va quedar pàl·lid sense poder moure's uns instants, segons el sindicat. Va ser traslladat a la infermeria, on va rebre assistència sanitària per part d'una infermera, però no assistència mèdica. El van mantenir en repòs fins a les 19.00 hores, però en cap moment va ser atès per un metge, diu el sindicat. Transcorregut aquest temps, l'empresa li va facilitar un comunicat d'assistència perquè acudís a la mútua, però donada l'hora, no podia acudir fins a l'endemà. Ja fora de les instal·lacions de l'hospital, el treballador va morir.

L'escrit de CCOO indica que els delegats i delegades de prevenció d'aquest centre havien reiterat a l'adreça de l'empresa que era necessari tenir un protocol en cas d'agressions físiques, però l'empresa havia fet cas omís a la petició. A més, els representants sindicals asseguren que l'empresa s'havia negat a prendre mesures preventives adequades i era evident la falta de personal sanitari per atendre i contenir en cas de necessitat a aquest perfil de pacients.

Fonts de la Fundación Instituto San José han indicat que no tenen constància de la denúncia de CCOO i que, encara, no disposen de l'informe de l'autòpsia, per la qual cosa, "ara com ara, no hi ha dades que demostrin una interrelació entre la defunció i l'incident".