Catalunya registra una mitjana de deu desaparicions al dia, la majoria voluntàries i reincidents

La policia insisteix en la importància de denunciar com més aviat millor la desaparició

Els Mossos han facilitat les dades en el marc del Dia de les Persones Desaparegudes Sense Causa Aparent.

Els Mossos han facilitat les dades en el marc del Dia de les Persones Desaparegudes Sense Causa Aparent. / EFE

EFE

Els Mossos d'Esquadra van atendre l'any passat un total de 3.748 desaparicions a Catalunya, amb una mitjana de deu al dia, la majoria voluntàries i reincidents, de manera que només quatre van tenir un origen criminal: dues per assassinats amb ocultació de cadàver i dues més que encara s'investiguen.

Així ho ha explicat la portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé, en una trobada amb periodistes coincidint amb el Dia de les Persones Desaparegudes Sense Causa Aparent, que es commemora cada 9 de març impulsat pel pare de Cristina Bèrgua, la menor que va desaparèixer el 9 de març de 1997.

Segons les dades policials, durant l'any passat van augmentar un 3,5 % els casos instruïts pels Mossos per desaparicions, fins a assolir les 3.748 -enfront d les 2.620 del 2022-, amb un índex de resolució del 98 %.

De fet, la immensa majoria d'aquestes desaparicions són voluntàries, per exemple de persones que estan ingressades en centres de salut mental i aprofiten permisos per fugir (suposen el 40% dels casos), fins al punt que el 58% del total (2.167) són reincidents, una pràctica que ha augmentat un 36% respecte a l'any anterior.

Segons les dades policials, únicament entre l'1 o l'1,5 % de les desaparicions són casos involuntaris que comporten l'activació de un ampli dispositiu de cerca.

De tots els casos de desaparicions sense causa aparent investigades l'any passat, encara en queden per aclarir 75, mentre que la mitjana de la resolució se situa en els tres primers dies (en el 80% dels casos), en la primera setmana (el 10%) i la resta oscil·la entre setmanes, mesos o fins i tot anys.

De totes les desaparicions, les de menors d'edat d'entre 13 i 17 anys han baixat un 4,9 % -són 937 en total-, mentre que les de majors de 65 anys també s'han reduït un 6% -266-.

En total, segons els Mossos, els menors fins a 12 anys representen un 2 % dels desapareguts, els de 13 a 17 un 25%, els adults d'entre 18 a 65, un 66% i els més grans de 65, un 7%.

De tots els desapareguts, el 61 % són homes, segons les dades policials.

Tant la portaveu dels Mossos com Juan Bèrgua, el pare de Cristina, han coincidit en la trobada amb periodistes a insistir en la importància de denunciar com més aviat millor la desaparició i desmuntar el mite que cal esperar 24 hores, ja que és al contrari, les primeres hores són crucials, especialment en el cas de persones grans.

De fet, Juan Bèrgua s'ha queixat que en el cas de la seva filla, que va desaparèixer quan tenia 16 anys, la Policia no va acceptar inicialment la seva denúncia les primeres hores i els van recomanar que esperessin a casa seva i que ja els avisarien si hi havia indicis de desaparició.

Va ser llavors quan Juan Bèrgua es va posar en contacte amb altres famílies en una situació semblant i van fundar InterSOS, l'entitat que ajuda les famílies de persones desaparegudes i que ara reclama al Govern que "es posi les piles" i aprovi l'Estatut del Desaparegut.

Quatre desapareguts en l'àmbit criminal

Segons els Mossos, de totes les desaparicions de l'any passat, únicament quatre se situen en l'àmbit criminal, de manera que la seva investigació ha anat a càrrec de la Unitat Central de Persones Desaparegudes de la Divisió de Recerca Criminal.

D'elles, dues ja han estat resoltes: la primera amb la detenció l'octubre passat a Torrelles de Foix, a l'Alt Penedès, d'un home de 76 anys com a suposat autor d´un homicidi i ocultació de cadàver de la seva parella. Arran de la investigació d'aquest cas, també han aflorat diverses agressions sexuals a menors de 14 anys comeses suposadament pel detingut.

L'altre cas ja resolt és arran de la detenció d'un home de 39 anys a Tarragona, el març passat, com a suposat autor de l´homicidi d´un altre, després que el cadàver de la víctima fos localitzat amb signes de violència a l'interior d´un pou. En aquest cas, els Mossos també van detenir altres persones com a encobridors, per suposadament llançar el cos al pou.

Així mateix, els Mossos encara tenen obertes dues investigacions per desaparicions criminals de l'any passat, que segueixen en secret: una arran de la denúncia de la desaparició d'un home al maig en un cas vinculat al tràfic de drogues i una altra a l'àmbit de la violència masclista a l'àmbit de la parella, per la desaparició d'una dona el juliol passat a Morera de Montsant, al Priorat.

15 feminicidis des del 2010 amb ocultació de cadàver

De fet, segons dades dels Mossos, la Unitat Central de Persones Desaparegudes ha investigat des del 2010 un total de 15 feminicidis en l'àmbit de la parella amb ocultació de cadàver.

Així mateix, des del 2010 els Mossos tenen comptabilitzades 34 desaparicions en l'àmbit criminal, xifra que suposa un 0,01 % del total acumulat .