Augmenten un 20% les víctimes de matrimonis forçats a Catalunya

Imatge d'arxiu.

Imatge d'arxiu. / DdG

Germán González

És una forma de violència masclista, ja que obliga les dones a sotmetre’s als desitjos de les seves famílies i del futur marit. Continua sent una pràctica estesa en llocs com l’Índia, el Pakistan o Bangladesh, tot i que els Mossos d'Esquadra han trobat casos que afecten el Marroc, Mali i altres països. Es tracta dels matrimonis forçats, que l’any passat van afectar 18 dones i nenes. Les víctimes van augmentar un 20% respecte a l’any anterior a Catalunya, segons dades de la policia catalana.

En concret, el 2023 es van realitzar 15 investigacions que corresponen a aquestes 18 dones i nenes ateses policialment, ja que en alguns casos eren germanes. Entre elles n’hi ha set menors d’edat. Els agents destaquen que es va aconseguir evitar el matrimoni de 16 dones. Per edats, hi ha una víctima d’entre nou i 12 anys; sis entre 13 i 16 anys; sis entre els 17 i 20 anys; una entre 21 i 24 anys, i quatre entre 25 i 27 anys. Els Mossos expliquen que van tenir coneixement de forma directa de vuit casos (44%). El sistema educatiu en va alertar de sis (33%); els policies locals, de dos, mentre que serveis socials en va informar d’un igual com el sistema sanitari.

Mesures de seguretat

Com a mesures de seguretat, la policia assenyala que les autoritats judicials van retirar quatre passaports i van prohibir la sortida del país; una menor va quedar a càrrec de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència; es van fer dos controls a l’aeroport per evitar sortides del territori, i dues dones majors d’edat van ingressar de forma urgent en una casa d’acollida.

Els Mossos fan un recompte de matrimonis forçosos des de 2009, ja que a Catalunya es detecten casos en tenir molta comunitat estrangera, principalment provinent del Pròxim Orient, zona en la qual la pràctica està estesa.