Coneixes Threads? El nou Twitter, però aquesta vegada de Meta

Descobreix el competidor d'"X"

Ja te'l pots descarregar

Threads acabarà amb "X"?

Threads acabarà amb "X"? / Threads i Twitter

Carles Planas Bou

El passat dijous 14 de desembre, Meta va llançar Threads, el competidor de "X" (Twitter). Facebook i Instagram han ampliat el seu mercat amb la nova xarxa social. Aquesta ja està disponible a la Unió Europea. Així doncs, vols descobrir aquesta nova aplicació? T'expliquem amb detall el seu recorregut.

Aquest moviment estratègic permet a la companyia obrir-se a un mercat amb 448 milions de ciutadans. "Benvinguts tots", ha celebrat el cofundador i director executiu de Meta, Mark Zuckerberg, en una publicació.

Els usuaris europeus que vulguin accedir a Threads podran crear-se un perfil i, fins i tot, vincular-lo amb un compte ja actiu a Instagram, però també podran veure els continguts publicats a la nova xarxa social sense necessitat de registrar-se. Tot i això, només podran publicar contingut i interactuar amb els altres si ja tenen un compte a Instagram.

Retard a Europa

Inicialment, Meta va llançar Threads el 4 de juliol de 2023. La nova xarxa social va aterrar a més de 100 països, entre ells els Estats Units, però no a la UE. Fins i tot, es va bloquejar l'accés a través de xarxes privades VPN. En part, això va ser degut al rastreig dels usuaris i del seu comportament amb fins publicitaris, cosa prohibida pel Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) de la UE.

El cap d'Instagram, Adam Mosseri, ha atribuït el retard a "la complexitat de complir algunes de les lleis que entraran en vigor l'any que ve". Amb això es refereix a la Llei de Mercats Digitals (DMA), una nova regulació antimonopoli que afecta els gegants tecnològics i que entrarà en vigor el març del 2024. Si no compleixen, s'enfrontaran a multes milionàries.

L'estreta integració entre Threads i Instagram planteja dubtes sobre un possible incompliment d'aquesta legislació, que prohibeix a les empreses barrejar dades d'usuaris dels diferents serveis. Meta ha rebaixat aquests vincles per a l'obertura europea de la seva app, però, tot i això, l'obligatorietat de tenir un compte a Instagram per participar en la nova xarxa social podria vulnerar les mesures recollides a la DMA.

Rival de Twitter

Meta ha impulsat la creació de Threads amb la intenció que es converteixi en una alternativa a "X". La plataforma anteriorment coneguda com a Twitter es troba en hores baixes després dels controvertits canvis adoptats en els últims mesos pel seu propietari, el magnat Elon Musk. Zuckerberg vol aprofitar que el seu ferit rival perd anunciants, usuaris i ingressos per colonitzar part del mercat.

Tot i això, Mosseri ha assegurat que Threads no s'inclinaria per "notícies dures", sinó que seria una "versió amigable" de Twitter on debatre sobre temes lleugers com música o esports.

Threads

Threads / EFE/Meta

Problemes de creixement

En un primer moment, l'ofensiva de Meta va apuntar un èxit meteòric. En només cinc dies de vida, Threads va aconseguir superar els 100 milions d'usuaris registrats a tot el món, una fita que li va permetre destronar ChatGPT com l'aplicació que més ràpid ha crescut de la història.

Tot i això, amb el pas de les setmanes, aquesta accelerada inicial es va convertir en un miratge. A finals de juliol, els usuaris actius diaris havien caigut un 82% i el 7 d'agost la xarxa social ja només en retenia uns 576.000, segons dades de Sensor Tower. Una altra firma analítica, Apptopia, apunta que el ritme de descàrregues de l'app ha crescut des del setembre a un ritme superior al de "X". En els últims tres mesos, Threads ha registrat 41 milions de descàrregues davant els 27 milions de l'antic Twitter.