Temps de Flors es farà amb plantes de poca aigua i es regarà amb aigua del freàtic

L'antiga sala de ball Odeon és una de les novetats entre els espais visitables

El muntatge a les escales de la Catedral de l'any passat en un projecte de Pia Crozet.

El muntatge a les escales de la Catedral de l'any passat en un projecte de Pia Crozet. / MARC MARTI FONT

Tapi Carreras

Tapi Carreras

Girona, Temps de Flors estarà adaptat a l'excepcionalitat de la sequera. Les plantes i flors dels projectes seran espècies que necessiten poca aigua. La mostra es farà del 13 al 21 de maig i tindrà 126 instal·lacions repartides en 106 espais de tretze barris, amb el centre neuràlgic al Barri Vell.

Les flors i plantes es regaran amb aigua procedent del freàtic. Un camió amb un gran cuba repartirà l'aigua en petits dipòsits que hi haurà en punts estratègics. Els voluntaris agafaran l'aigua d'aquests recipients amb una motxilla i aniran als projectes per abocar-hi aigua, per exemple, amb regadores o eines amb un regulador. Anteriorment, es feia amb mànegues.

Són dipòsits més petits de 1.000 litres que s’ubicaran en espais exteriors del barri vell de Girona. L’Ajuntament ha adquirit els mitjans necessaris per tal de transportar l’aigua i facilitar-ne el reg, que serà manual. Concretament, es col·locaran 12 dipòsits de forma fixa durant el muntatge i els nou dies d’exposició en els següents espais: 6 dipòsits a les escales de la Catedral; 1 dipòsit a la plaça dels Apòstols; 2 dipòsits a la plaça dels Jurats; 2 dipòsits a les escales del Seminari i 1 dipòsit a les escales de la basílica de Sant Feliu.

A més, s’instal·laran 12 dipòsits de forma eventual per a poder regar durant el muntatge dels projectes florals en els següents punts: plaça de la Independència, Banys Àrabs, Sarraïnes, plaça de Narcís Figueras, jardins dels Alemanys, soterranis de la Catedral, Beates, escales de la Pera, plaça de l’Assumpció, pati de les Magnòlies, plaça de Miquel Santaló i entrada de l’Ajuntament de Girona.

Sala de ball Odeon

Entre les novetats, destaca l'espai de l'antiga sala de ball Odeon, a les escales de Sant Martí, que enguany acollirà un projecte que permetrà, al mateix temps, visitar aquest antic equipament. Respecte a les últimes edicions, es podran tornar a visitar espais interiors com el Museu d’Història de Girona, la Casa Lleó Avinay, la Casa Sambola, l'església de Sant Lluc, l’edifici Díaz Tarragó, la Casa Martínez Davalillos i el Museu d’Història dels Jueus. Els punts a visitar -jardins, patis, edificis i monuments, espais i racons de la ciutat molt diversos- inclouen, com cada any, projectes florals elaborats de forma desinteressada per entitats i voluntariat.

Lúltim espectacle a l’Odeon: «Primer álbum», una peça de teatre d’objectes d’El Solar estrenat al festival Temporada Alta de 2016.

Lúltim espectacle a l’Odeon: «Primer álbum», una peça de teatre d’objectes d’El Solar estrenat al festival Temporada Alta de 2016. / Diari de Girona

Seguretat

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que el conflicte laboral amb la policia municipal no afectarà la seguretat de l'esdeveniment. "La seguretat està garantida", ha repetit en diverses ocasions. L'alcaldessa també ha assenyalat que estarà garantit el sistema de mobilitat establert al Barri Vell per assegurar que no hi ha col·lapses de visitants en cap punt. "No hi haurà ni un efectiu menys", ha emfatitzat. A més, ha indicat que hi ha un pla de prevenció que se seguirà per tal que tot es desenvolupi amb normalitat. A causa del conflicte amb la policia, els agents no fan hores extres i, per exemple, s’ha canviat el recorregut d’alguna cursa popular.

Alhora es consolida el circuit tancat del Barri Vell amb punts d’entrada i de sortida per tal de garantir una bona fluïdesa. Hi haurà 5 punts d’entrada (pujada de Sant Feliu, pujada del Rei Martí, plaça dels Jurats, carrer de Sant Cristòfor i plaça de Sant Domènec) i 5 de sortida (pujada de Sant Feliu, carrer de la Força, plaça dels Jurats, plaça de Sant Domènec i carrer de Sant Cristòfor). Els horaris d’obertura dels espais seran de 10 a 22 h. Els dissabtes 13 i 20 de maig i el dimecres 17 de maig els projectes es podran visitar fins a les 24 h. El carrer de la Força, per exemple, serà exclusivament de baixada.

Expectatives

Girona, Temps de Flors no seria possible sense totes les persones que hi col·laboren. Som conscients que aquest esdeveniment requereix una organització impecable i l’edició anterior va ser un èxit gràcies a tots els implicats. Enguany esperem el mateix èxit”, ha continuat recordant l’alcaldessa Marta Madrenas. Pel que fa a visitants, s'espera més o menys la mateixa gent que en l'edició anterior, unes 350.000 persones. A l'hora de comptar-los, l'Ajuntament ho fa en base a aquells qui accedeixen al Barri Vell a través de les diferents entrades i sortides que s'habiliten.

En aquest sentit, ha indicat que l’objectiu principal de la mostra és fer difusió de la cultura, la natural la flor i el patrimoni de la ciutat, però va admetre que tot plegat té «un impacte reputacional i econòmic». Per això, admet que l’efecte «col·lateral» de la repercussió econòmica «no s’ha de menystenir» ja que «el comerç i l’hostaleria representen el 15% del PIB i en part és gràcies a esdeveniments com Temps de Flors».«Entre tots aconseguim que Girona brilli i vibri», ha sentenciat.

 Per la seva banda, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Àngels Planas ha assenyalat que “durant nou dies de maig, en què se succeiran activitats i propostes a l’entorn i a propòsit de l’exposició de Flors, Girona es convertirà una vegada més en l’epicentre de tota mena d’activitats (culturals, lúdiques, comercials, etc.) per a tots els públics. I això és bo per la reactivació econòmica de la nostra demarcació. Perquè el comerç local també està implicat en les diferents activitats que es porten a terme durant aquests dies a la ciutat”.

 La regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana Yanes, ha posat èmfasi en el “retorn a la plena normalitat de l’edició d’enguany, amb més de 120 projectes en què destaca una gran creativitat i una singularitat que fa impossible destacar-ne un per sobre els altres”. Tot i que hi ha menys projectes que en altres edicions (fa una dècada, per exemple, hi havia uns 170 projectes), l'objectiu no és tornar a incrementar la xifra. En tot cas, Glòria Plana ha indicat que amb la pandèmia, com en els anys anteriors, l'aposta ha estat anar esponjant els espais i que si hi ha nous indrets, s'intentarà que siguin sobretot als barris.

 

Els barris

Es manté l’aposta per expandir la celebració més enllà del centre, i enguany Temps de Flors arribarà a tretze barris: Barri Vell, Can Gibert del Pla, Carme, Devesa, Eixample, Les Pedreres, Mercadal, Montilivi, Palau-sacosta, Santa Eugènia, Sant Narcís, Taialà i Vall de Sant Daniel. Es proposen tres itineraris per poder veure els diferents projectes repartits per la ciutat, uns recorreguts a través dels principals eixos comercials i de les zones verdes urbanes i periurbanes del municipi. A més, també hi haurà dos recorreguts accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

Comerç

Els comerços també participaran en la festivitat amb el Concurs d’Aparadorisme i Decoració Interior, que enguany arribarà a la 19a edició. En aquesta ocasió comptarà amb la participació de 35 establiments i es comptarà de nou amb la implicació del sector de l’hostaleria i la restauració de la ciutat, amb diverses promocions i menús especials.

 A la plaça Independència, hi haurà el festival musical A cappella. També hi haurà visites guiades, i una pedalada floral a càrrec de Mou-te en Bici.

 

“Girona, Temps de Flors” s’organitza amb la participació de la societat gironina. Des de l'Ajuntament s'apunta que "el treball col·laboratiu i l’esforç desinteressat de centenars de persones voluntàries fan possible la mostra floral", que compta amb la implicació directa de les associacions que l’organitzen des dels seus inicis (Associació Amics de la Girona Antiga i Associació Amics de les Flors de Girona) i el suport de l’Ajuntament i la implicació de diferents empreses patrocinadores.

D’esquerra a dreta: la responsable de comunicació de Toni Pons, Clàudia Bermejo; el director del Centre de Banca de Clients de BBVA a Girona, Jordi López Torrents; la directora de Bancs d’Institucions de CaixaBank a Girona, Gemma Batlle; la diputada M. Àngels Planas, l’alcaldessa Marta Madrenas i la regidora Glòria Plana Yanes; la secretària de l’Associació Amics de les Flors, Montse Galí; el director de l’ONCE a Girona, Fran Rodríguez; la presidenta de l’Associació Amics de les Flors, Anna Maria Figa,  i el representant d’El Corte Inglés, Sergi Olba.

D’esquerra a dreta: la responsable de comunicació de Toni Pons, Clàudia Bermejo; el director del Centre de Banca de Clients de BBVA a Girona, Jordi López Torrents; la directora de Bancs d’Institucions de CaixaBank a Girona, Gemma Batlle; la diputada M. Àngels Planas, l’alcaldessa Marta Madrenas i la regidora Glòria Plana Yanes; la secretària de l’Associació Amics de les Flors, Montse Galí; el director de l’ONCE a Girona, Fran Rodríguez; la presidenta de l’Associació Amics de les Flors, Anna Maria Figa, i el representant d’El Corte Inglés, Sergi Olba. / Ajuntament de Girona