Els Mossos d'Esquadra han aturat aquest matí 22 automòbils, dels quals dotze han sobrepassat els límits fixats d'excés de pes, al punt de control preventiu de La Jonquera (Alt Empordà) que examina el volum de tots els vehicles que es dirigeixen cap al nord d'Àfrica.

Entre les 08.00 i 12.00 hores d'avui, la policia autonòmica ha obligat a dotze vehicles, que després de ser pesats en una balança mòbil superaven els límits establerts, a deixar part de l'equipatge en un contenidor per seguir el seu trajecte, segons ha explicat el subinspector de l'àrea regional de tràfic dels Mossos d'Esquadra a la província de Girona, Jaume Franco.

La policia estima que entre les 06,00 i les 12,00 hores han passat per l'autopista AP-7, a La Jonquera, en direcció sud uns 14.000 vehicles.

Els conductors dels automòbils, que en cap cas són sancionats, disposen de trenta dies per recuperar les seves pertinences que seran custodiades en un dipòsit en Figueras (Alt Empordà).

Aquest dispositiu, impulsat pel Servei Català de Trànsit (SCT) i la Creu Roja, és pioner a Espanya i s'aplicarà durant tot aquest dissabte -que és el dia de l'any en el qual més ciutadans d'origen magrebí, procedents de tot Europa, atravessen amb els seus cotxes el litoral espanyol per arribar fins a Algesires i embarcar cap al Magreb-, i també demà.

En concret, els agents s'han col·locat a les 07.00 hores a l'àrea de servei Porta Catalana, on han començat a fer entrar als vehicles que circulen amb un ostensible excés d'equipatge, que en alguns casos arriba a sobrepassar en 300 quilos el pes màxim que resisteix el vehicle.

Aquesta prova pilot pretén conscienciar a aquests conductors de que no poden anar amb excés de pes i de volum, ja que suposa un risc per a la circulació.

A més, en aquests controls també es vigila l'excés de cansament dels conductors, ja que molts d'ells esgoten al màxim al volant per arribar a temps a Algesires per embarcar cap al nord d'Àfrica.