Joan López Cobo, director d'lcserveis i un dels més prestigiosos coach de les comarques gironines, és també dels millors especialistes de l'Estat en llenguatge corporal. Utilitzem el nostre cos, o el nostre cos ens utilitza? El cas és que, sense parlar, ens comuniquem

La cara és el mirall de l'ànima?

No.

M'ha espatllat l'inici d'entrevista...

La cara forma part d'un conjunt, que és tot el cos. I el que delata el cos és un codi inconscient. Les emocions són en l'inconscient

O siguin que els gestos ens delaten?

Efectivament. Amb el llenguatge verbal fem declaracions, amb el paraverbal -ritme de la veu, to...- actituds i amb el gestual mostrem emocions.

A vostè ningú li cola una mentida?

És difícil. Pensi que allò que en diem un pressentiment en realitat és una lectura inconscient dels gestos. Les ?intuïcions són això. De nens ja reconeixem els missatges negatius que ens arriben. O sigui que el poder de captar el llenguatge corporal és innat a la persona.

Tret de Pinotxo, que està clar, com podem saber quan algú ens menteix?

Si el que ens diu una persona no és congruent amb la seva gesticulació, ens hem de fiar del llenguatge corporal. La ment està sempre preparada per llegir les divergències entre cos i paraula.

Doncs per què ens enganyen sovint?

Perquè ens refiem de la paraula, que és el que ens han ensenyat de petits. Quan representa només un 7% de la comunicació. El 38% és el llenguatge paraverbal, i el 55% el corporal.

Aconselli'm: com enganyar algú semblant creïble?

Millor que no el tingui al davant (riu). Però si li té, tingui en compte que el que fa més evident un mentider és el moviment de les cames i els peus.

En una dona també?

La dona quan menteix es fa la distreta. És el seu signe més clar.

Més consells: com puc saber si a una dona li agrado?

Si se li dilaten les pupil·les és un indici. Un altre és el moviment inconscient d'una sèrie de petits músculs.

Estem en campanya: els polítics tenen un bon llenguatge no verbal?

Polítics catalans i espanyols tenen un nivell baixíssim de llenguatge corporal. Hi ha incongruència entre el que diuen i el seu llenguatge corporal, i la gent ho capta. Per això la seva credibilitat és tan baixa.

Valori la foto del govern dels EUA mirant a la tele la mort de Bin Laden.

És una foto molt estudiada. Agafada des de dalt, els cossos tirats endavant... per emetre el missatge "no teníem més remei". Molt ben feta, tant que potser és retocada i tot.

Què indiquen les postures de Cristiano en tirar una falta?

Quan una persona posa les cames més separades que les espatlles -com és el cas- busca seguretat interna i vol donar sensació de poder.

I el perpetu encongiment d'espatlles de Zapatero?

Indica que és una persona que encara no s'ha cregut el que és. El seu vestuari tan estret tampoc l'ajuda, perquè fa més evidents els seus gestos, que són d'inseguretat.