Juan María Arzak, el guardonat cuiner guipuscoà, ja té competència als fogons, i dins de la seva pròpia família. La seva filla Elena (Sant Sebastià, 1960), quarta generació de cuiners Arzak, ha estat reconeguda recentment amb el títol de millor xef del món.

Com li ha provat el premi?

Estic molt contenta i orgullosa, és el premi a l'esforç de molts anys i estic agraïda per tot el que estic vivint. Mai m'hagués imaginat una cosa igual, ha estat una gran sorpresa tant per a mi com per a la meva família. Des dels 18 anys estic ficada a la cuina, he treballat molt amb grans cuiners, entre ells, el meu pare, que també té importants guardons, i em fa molta il·lusió formar part d'aquest col·lectiu que tots els dies intenta fer una cuina millor.

Néta i filla de cuiners, alguns poden pensar que no pot dedicar-se a cap altra cosa.

Em dedico a la cuina primer perquè m'agrada, i gaudeixo amb la meva feina encara que sigui dura. Als 16 anys vaig decidir estudiar hostaleria. A la meva família sempre s'ha viscut d'una forma molt apassionada aquest món i jo no podria ser-ne una excepció. Àvia, mare, pare..., tenia tots els condiments per seguir amb el negoci familiar. Al principi em van dir que ho pensés amb tranquil·litat i provés, ho vaig fer, em va agradar i sóc la dona més feliç del món, faig el que m'agrada.

L'ha ajudat dur el cognom Arzak?

Pot ser que en els meus inicis sí, però actualment crec que pot arribar a perjudicar-me, vulguis que no, em poden comparar amb el meu pare, i a mi m'agradaria ser la meitat de bona que ell. En una cosa sí ens assemblem, i és que tot ho fem amb molt d'amor, i la meva gran meta és cada dia ser una miqueta millor en la meva feina. Indubtablement, vaig tenir els meus avantatges per portar aquest cognom, ja que vaig poder fer pràctiques en restaurants importants mundialment als quals una altra persona no hagués pogut arribar.

Com es treballa amb el cap i pare?

Treballem junts des de fa anys i ens portem fenomenal, fem un tàndem perfecte. Ell m'ensenya coses noves cada dia, jo intento ser una esponja. No tothom té la sort de tenir un mestre com ell. És una persona molt exigent amb la seva feina, i jo també; l'entesa és gairebé perfecta encara que algun dia tinguem les nostres discussions, però ho parlem i es soluciona.

Els ingredients que no poden faltar als seus fogons a l'hora de fer un plat?

La cuina és màgia i cada dia s'intenta fer una cosa nova amb gust diferent. Les xufles, el pebrot "xoricer", el bon oli són condiments fonamentals que no poden faltar en cap cuina.

Per què els cuiners més famosos són ?homes i les dones queden en segon pla?

És una qüestió social, ja que a la dona se la va derivar a la cuina tradicional de casa i a l'home, a l'àmbit professional, però al restaurant Arzak succeeix tot al contrari, ja que hi ha més dones que homes. D'aquí uns anys, no ho dubti, les dones estarem al ?mateix lloc que avui ocupen els homes en el complex món de la gastronomia.