El Conseller Felip Puig ha endegat una edificant iniciativa. Ens convida a identificar suposats malfactors. Es veu que els Mossos no se'n surten i necessiten que els fem la feina. He entrat al web. El primer que diuen és que totes les dades del delator són confidencials, afirmació d'una ingenuïtat esfereïdora. Internet, confidencial? Però si fins i tot als de la família reial els han pescat e-mails comprometedors! Després, sota les ratlles que ens conviden amablement a dur ciutadans davant la justícia, per dir-ho d'alguna manera, hi apareixen tot de fotografies. A sota de cadascuna hi posa Persona 1, Persona 2, i fins a 68. Tot estrictament legal, perquè cada vegada que ens ensarronen és estrictament legal.

En temps pretèrits, els malfactors apareixien en cartells que s'enganxaven a les parets de les cases. "Wanted", hi deia, si vivies als Estats Units. I a sota indicaven la quantitat que rebries en cas d'informar el xèrif sobre com localitzar-lo o si feies la feina pel teu compte. I és que la llei ho ha arribat a emparar quasi tot. Que paguessin per dur la cabellera d'un indi no deixa gaires dubtes. Els bandits que apareixien en aquells cartells, ens han fet creure, solien acumular crims a la consciència o dòlars aliens a les butxaques. Els que apareixen al web del conseller deuen haver cremat un contenidor, o han trencat vidres dels comerços. Deu ser per això que no ofereixen recompensa.

Hi ha pobles on l'agutzil va tot el dia fent fotografies, fins i tot dels excrements d'animal que apareixen a la via pública. Qui sap si un dia els veïns se les trobaran al web municipal i seran convidats a delatar l'autor del crim. I és que no es pot desvetllar la bèstia negra que tenim a dins només quan ens convé.