Arriben els mosquits: Descobreix cinc plantes per espantar els mosquits de casa aquest estiu

El més habitual és utilitzar insecticides químics per acabar amb els insectes i evitar les seves picades, però també hi ha herbes que ajuden a mantenir-los a ratlla

Vega S. Sánchez

Després de les pluges de primavera i la pujada de temperatures, es crea el còctel ideal perquè apareguin els mosquits, aquests insectes que ens molesten durant les nits d'estiu.

El més habitual és utilitzar insecticides i productes químics per eliminar-los i evitar les molestes picadures que provoquen, però hi ha qui prefereix les coses naturals.

I sense que siguin la panacea, hi ha 5 plantes que poden ajudar a mantenir els mosquits a ratlla:

Citronel·la

De la família de les gramínies, la citronel·la és una planta oriünda de l'Índia, que pot arribar als 1,5 metres d'altura. Té una gran capacitat d'adaptació a l'ambient i no requereix grans cuidats ni condicions molt especials, tot i que no suporta l'excés d'humitat. L'olor de la citronel·la emmascara altres olors que són atractives pels insectes -tant mosquits com mosques o vespres- i eviten que s'acostin.

Lavanda

De la família de les lamiàcies, és originària del Mediterrani occidental. De fet, a l'antiga Grècia ja s'usava amb finalitats curatives, aromàtiques i relaxants. Arriba a una altura de 60 cm aproximadament i té una gran capacitat d'adaptació, ja que es cultiva en llocs tan dispars com França, Espanya, Bulgària, Argentina, Japó o l'Índia. Gràcies a la seva penetrant i intensa olor, serveix de repel·lent d'arnes, puces, mosques i mosquits.

Romaní

Pertanyent a la família lamiàcia i nadiua de la regió mediterrània, la planta del romaní és també, com la lavanda, una vella coneguda dels antics grecs i romans. Pot arribar als tres metres d'altura i repel els mosquits i una àmplia varietat d'insectes nocius per als cultius.

Alfàbrega

Herba aromàtica anual de la família de les lamiàcies nativa de les regions tropicals d'Àfrica central i el sud-est asiàtic. Pot medir entre 30 i 40 centímetres i, igual que passa amb la citronel·la, la intensa olor que desprèn és el que fa de barrera natural per mosques i mosquits evitin apropar-se a aquesta herba.

Piretre

de la família de les asteràcies i nativa de Dalmàcia (Croàcia), les flors piretrines són semblants a les margarites, amb vistoses flors blanques, roses o vermelles, i arriben a una altura de 60 cm. Són molt efectives contra una gran gamma d'insectes, entre ells els mosquits, i el principal avantatge és la seva baixa toxicitat pels animals de sang calenta, inclòs l'home. Les piretrines ataquen el sistema nerviós de tots els insectes, i inhibeixen les dones de mosquits de picar. Quan no estan presents en quantitats fatals per als insectes, segueixen funcionant com a repel·lent contra ells.