Els patinets elèctrics deixen indefensos a molts vianants de la via pública, coneix la normativa a la ciutat de Girona

Accidents que augmenten per falta de civisme i casos reals que han passat durant aquest últim mes de maig

Patinet

Patinet / Pixabay

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Els patinets elèctrics, juntament amb les bicicletes i els patinets sense tracció mecànica, han augmentat en els últims anys perquè d'aquesta manera es col·labora de forma sostenible amb el medi ambient, evitant una contaminació creixent constant i més, a les grans ciutats.

La normativa de la DGT es manté estricta, tot i que, deixa la potestat de prendre determinades normes a cada municipi, ajuntament, segons el que cregui oportú. La normativa del patinet elèctric es va actualitzant constantment perquè el nombre d'accidentats és elevat i això no pot continuar així.

Aquestes normes són vàlides i s'han de complir a tot l'estat espanyol:

- Els VMP no poden circular per voreres, passos de vianants, passos de travessia, autopistes, autovies, vies interurbanes o túnels urbans.

- Els ajuntaments seran els responsables a través de les ordenances municipals de determinar quines seran les vies autoritzades per circular. En cas que no hi hagi ordenances al respecte, es permet la circulació per a qualsevol calçada urbana.

- La velocitat mínima i màxima està determinada per la DGT, mínim 6km/h.

Els VMP (vehicles de mobilitat personal) són vehicles utilitzats per a persones de totes les edats. Els VMP poden tenir una o més rodes i només tenen plaça per una persona i estan propulsats per motors elèctrics, la velocitat màxima de la qual pot agafar és de 25km/h. Moltes vegades aquests vehicles es truquen per tal d'aconseguir una major velocitat o es fan servir a velocitats inadequades dins el nucli urbà, sense tenir en compte els vianants.

Fa només uns dies, un nen d'uns 10 anys va ser atropellat en un camp de futbol per un noi d'uns 18 anys amb un patinet elèctric. El nen va caure a terra i a més a més va ser agredit verbalment per la persona que el va atropellar perquè li va dir que era culpa seva per posar-se al mig mentre ell circulava per un lloc on no es pot circular i menys a la velocitat que anava. El nen va resultar ferit sense gravetat però els blaus, les ferides, els dolors i la mala experiència no li traurà ningú.

Malauradament aquesta situació es repeteix constantment a diversos municipis i en alguns casos, pot portar a situacions molt més greus!

Segons la DGT durant el 2020 es van registrar 8 morts, els quals viatjaven en un vehicle VMP i el més impressionant és que 7 d'ells van morir en vies urbanes i un en una via interurbana.

És obligatori que el vehicle VMP disposi d'aquestes tres característiques:

  1. Sistema de frenat
  2. Timbre acústic
  3. Llums i dispositius reflectants davanters i posteriors

Els ajuntaments decideixen si és obligatori l'ús del casc, per exemple, i el mateix passa amb l'assegurança de responsabilitat civil. Aquestes normatives es compliran si hi ha una ordenança municipal al respecte. En cas que no hi hagi una ordenança al respecte, la DGT aconsella posar-se casc i tenir l'assegurança, per prevenció.

Multes per infraccions n'hi ha diverses, però es fan complir?

Conduir sota els efectes de l'alcohol o drogues pot ser sancionat entre 500 i 1.000 euros, utilitzar el telèfon mòbil suposarà una multa de 200 euros, portar auriculars o conduir sense llums o reflectants també serà multada amb el mateix import.

La normativa a la ciutat de Girona

  • Els vehicles VMP poden circular per vies ciclistes, calçades de zona 20 i 30, sempre que el paviment sigui apte per a la seva circulació
  • La velocitat màxima en vies ciclistes és de 20km/h, respectant el pas de vianants i el sentit de la circulació
  • En la calçada de zona 20, a 6km/h i en la calçada de zona 30, la velocitat fixada a la via. En aquests dos casos hi ha les mateixes característiques de respecte als vianants i el sentit de la circulació
Patinet elèctric

Patinet elèctric / aixklusiv, Pixabay

  • Les bicicletes són les úniques que necessiten ús de casc de protecció homologat 
  • Només es pot estacionar en els llocs condicionats exclusivament per a ells
  • Està prohibit la utilització d'auriculars i mòbil durant la conducció
  • Es requereix un certificat de circulació que garanteix el compliment dels requisits tècnics exigibles per la normativa nacional i internacional