Francesc Cayuela | President del GEiEG

«Els valors de l’esport s’han de demostrar més enllà de discursos»

«Que el Diari de Girona confiï en el GEiEG i vingui a fer la gala dels premis Atenea a casa nostra és motiu de doble alegria: per triar-nos i perquè els premis són positius per visibilitzar i reconèixer col·lectius que s’ho mereixen»

El president del GEiEG a les instal·lacions de Sant Ponç.

El president del GEiEG a les instal·lacions de Sant Ponç. / Marc Martí

Jordi Roura

Jordi Roura

Reelegit a finals de l’any passat com a president del GEiEG, en el que és el seu tercer mandat, Francesc Cayuela manté un projecte ambiciós per al Grup. Ara ha unit esforços amb el Diari de Girona per tirar endavant els premis Atenea i la gala de l’esport gironí.

Què representa pel GEiEG estar en aquests premis?

Estem molt contents. Em sembla una iniciativa molt interessant que cobreix un buit que no existia. Aquests premis ens permeten arribar a col·ectius i persones que també mereixen el seu reconeixement. Que el Diari de Girona confiï en el GEiEG i vingui a fer la gala a casa nostra és motiu de doble alegria: per triar-nos i perquè els premis són positius.

Diu que hi ha molts col·lectius que mereixen ser reconeguts i no sempre tenen l’aparador.

Hi ha tota una sèrie d’esports que si sumes els practicants potser donaria més que els de bàsquet i futbol, però que ens sembla que no tenen tanta tirada i queden més amagats. Hi ha molta gent que fa esport, en moltes disciplines, i està molt bé visualitzar aquesta feina perquè sovint es fa en condicions precàries.

Vostès hi són representats.

Sí, és un orgull. Estem nominats per la secció d’esport adaptat. Hi vam apostar molt fort ja fa temps, quan era una rara avis, encara. Per al GEiEG era important tenir una secció d’esport inclusiu i adaptat, i sobretot que això formi part d’un club que té altres disciplines i categories. A vegades aquestes modalitats fetes fora d’un club on hi ha d’altres disciplines poden quedar apartades. Nosaltres entenem l’esport adaptat com una categoria més del club. Per a nosaltres no hi ha cap diferència amb la resta d’esportistes ni de les seccions.

Què li semblen els nominats?

Els noms dels finalistes em semblen perfecte. Toquem diferents esports i categories. La fotografia que queda és que es pot premiar un esportista veterà en actiu al costat d’un altre que tot just comença la seva carrera. Aquesta barreja, aquest fer coincidir totes aquestes persones, gent consolidada amb altres que no ho són tant, forma part de la grandesa dels premis.

D’on surt el talent esportiu de Girona?

Girona té un talent esportiu i un teixit associatiu extraordinari, l’esport és un eix vertebrador, des del professional i d’elit, fins al social. Als premis hi ha nominats gent que han assolit el màxim nivell i altres que estan començant. El talent esportiu de la ciutat i la província de Girona és monumental, n’hem d’estar orgullosos.

En què destaca avui el GEiEG?

Tenim 22 seccions esportives i 2 culturals. Estem dedicats a la branca esportiva, base i amateur. I això ens fa ser objecte de fluctuacions. Hem pujat a màximes categories però no es poden mantenir perquè lluitem contra equips professionals, molts cops, i nosaltres no ho som, els nostres esportistes compatibilitzen l’esport amb la feina o els estudis. Si els nostres equips i jugadors arriben a dalt de tot farem el possible per mantenir la categoria, perquè s’ho mereixen pel seu esforç i dedicació. Aquesta és una característica clara del GEiEG. Un cop som més forts en bàsquet, altres en hoquei, altres en handbol, en waterpolo o en rugbi, no hi ha un esport únic que destaqui. El bàsquet és un exemple de com hem mantingut una línia, però altres cops els equips arriben a dalt, la gent acaba fixant per altres clubs o no pot compatibilitzar-ho, i s’acaba perdent aquella categoria. Aquest any hem estat a punt de pujar a l’OK Lliga Plata amb nanos de la base i molts joves. Ha sigut una satisfacció. Que no ha pogut ser aquest any? ho tornarem a provar el que ve.

L’equip de bàsquet a Lliga Femenina 2 és la joia del GEiEG?

És una fita per a nosaltres. Una bona feina de Bernat Vivolas, que ara ho ha deixat, i abans de Joan Pau Torralba, que hi va posar les bases. Vivolas plega i serà rellevat per Marc Serra pel desgast d’haver de compaginar la feina amb l’esport.

Quins reptes esportius té el GEiEG per a la temporada que ve?

Esportivament parlantvolem consolidar el nostre projecte. Treballar per la base i l’esport amateur, impulsar seccions que van pujant i trobar recursos per arribar fins on els nostres esportistes vulguin. A veure si l’hoquei arriba a Plata. Estem buscant un director esportiu que es dediqui full time a les seccions i estem treballant un model. Un model molt GEiEG que tingui en compte la base i l’esport amateur. Els valors de l’esport queden molt bé per fer discursos però tot això s’ha de demostrar. Volem rellançar el GEiEG i que l’esport sigui una eina de formació de ciutadania, de valors, i fer-ho amb fets. Després hi ha el tema competitiu però no a qualsevol preu. Escoltem experiències i noves aportacions.

Premis Atenea logos peru de notícia

Premis Atenea logos peru de notícia