Lluna Blava i els Perseids: com, quan i on veure-ho

Si et vas perdre la Lluna de l'Esturió, tranquil, que encara ets a temps de gaudir d'altres dos fenòmens astronòmics de gran importància abans que acabi l'agost.

Alba Armida

Si t'apassiona l'astronomia, has d'apuntar aquestes dues dates al calendari: 12 i 31 d'agost. La primera correspon al pic màxim dels Perseids, i, la segona, fa referència al dia que podrem contemplar la Lluna Blava. Amb les dates clares, ens endinsem una mica més en aquests fenòmens astronòmics?

La Lluna Blava, o "blue moon", podrà posar al lector una mica nostàlgic. Potser li fa recordar la banda sonora de la pel·lícula de 'Grease', quan Danny Zuko balla als nassos de Sandy. O, si tenen alguns anyets més, li vingui a la memòria Frank Sinatra amb la seva portentosa veu entonant la cançó del mateix nom.

Lluna Blava i els Perseids com, quan i on veure ho

Lluna Blava i els Perseids com, quan i on veure ho / Steve-Goacher / ISTOCK

Però la Lluna Blava de la qual es parla en aquestes cançons, res té a veure amb el fenomen que podrem observar el pròxim 31 d'agost; de fet, aquesta lluna ni és pròpiament blava ni ha d'estar associada a la tristesa o a la nostàlgia.

Aquesta lluna rep aquest nom per la seva freqüència, ja que es considera Lluna Blava a la segona superlluna que té lloc en un mateix mes. Aquest fenomen sol produir-se cada dos anys i mig aproximadament i, en aquest mes d'agost, seria la segona si tenim en compte la Lluna de l'Esturió, la qual hem pogut veure a la matinada de l'1 al 2 d'agost.

Una Lluna Blava que no és blava

El que més crida l'atenció d'aquest fenomen és el seu nom, ja que porta a confusió i ens fa pensar que potser podem veure una lluna d'un color blavós i no. La Lluna Blava és més aviat ataronjada i només en el cas d'estar a una zona que estigui patint un incendi forestal, es podrà veure blavosa. Sí, una forma gairebé poètica que té la lluna d'expressar la seva tristesa per l'esdevingut. I és que cada vegada que alguna cosa crema sense control, perdem molt més que un tros de terreny. Perdem flora i fauna. Un ecosistema d'inestimable valor. Ja ho comprovem amb els diferents focs que assolen tant Espanya com altres països de la resta d'Europa.

Les Llàgrimes de Sant Llorenç: el millor moment per a demanar un desig

Ja hem parlat de la Lluna Blava que tindrà lloc l'última nit d'agost, però molt abans, el pròxim dia 12, podrem mirar al cel i gaudir amb un altre fenomen impactant: les llàgrimes de Sant Llorenç, conegudes com els Perseids.

Aquest fenomen ens permet veure com les partícules que entren en l'atmosfera terrestre es converteixen en una pluja d'estrelles. Aquestes partícules, que poden ser de dimensions molt reduïdes, impacten amb l'atmosfera a una velocitat i una temperatura tan gran que es desintegren immediatament. I és aquest centelleig el que es pot contemplar a simple vista.

La realitat és que els Perseids es poden observar des de la segona meitat de juliol i fins a finals d'agost, però el punt àlgid o el moment en el qual es poden veure moltíssimes serà la matinada del 12 al 13 d'agost.

En concret s'espera que enguany els meteors aconsegueixin els 100 km per hora, una quantitat important que convertirà la nit del 12 en una de les més especials de l'any. I és que forma part de la cultura popular demanar un desig quan es pot veure una estrella fugaç i aquesta nit es podran albirar moltes.

Si tens la sort d'estar de vacances, podràs gaudir d'aquest xou estel·lar fins a altes hores de la matinada, mentre que, si et toca matinar l'endemà, segurament hauràs de marxar a una hora prudencial. De qualsevol manera, aquí t'oferim tres tips perquè puguis gaudir al màxim dels Perseids:

  1. Allunyar-te de la contaminació lumínica. Pot semblar una obvietat, però com més fosc sigui l'entorn, millor es podrà observar el cel. Existeixen destins Starlight, que són llocs visitables i certificats, que gaudeixen de molt bones qualitats per a la contemplació dels cels estrellats i que, en estar protegits de la contaminació lluminosa, són especialment aptes per a desenvolupar en ells activitats basades en aquest recurs natural. Pots descobrir tots aquests emplaçaments en el mapa de certificacions que ofereix la Fundació Starlight.
  2. Estar còmode. Si tens previst passar diverses hores gaudint del cel, el millor és que ho facis tombat. I és que, si estàs dret, al final el teu coll i la teva esquena podrien ressentir-se. L'ideal és fer-ho a l'aire lliure. Hi ha tendes de campanya que tenen sostre panoràmic per a poder mirar al cel.
  3. Paciència, paciència i paciència. No es tracta d'aconseguir el Rècord Guinness d'albirament d'estrelles, sinó de gaudir de l'espectacle i de la magnitud d'aquest fenomen.

En definitiva, si t'apassiona l'astronomia, tens dues cites ineludibles aquest mes: la nit àlgida per a gaudir dels Perseids i el 31 d'agost, amb aquesta Lluna Blava que donarà la benvinguda al mes de setembre.